Следвайте ни

Всеки десети ученик в Пловдив е пробвал дрога

viber icon

Българските ученици в гимназиална възраст са сред първите по употреба на наркотици в Европа. Това сочи проучване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) от 2019 г. Данните бяха оповестени от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи по случай 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

Данните показват, че младежите у нас на 15-16 години вече злоупотребяват с амфетамини, метамфетамини, кокаин и хероин в по-голяма степен, отколкото техните връстници в останалите европейски държави.

Статистиката, цитирана от clinica.bg, показва, че към употребата на амфетамини в България прибягват 3.1% от гимназистите на 15-16 години, което е над средното ниво в ЕС - 1.7%. Ситуацията е подобна и при употребата на метамфетамини. У нас те се употребяват от 2.2% от младежите, докато в ЕС средната стойност е 1.1%. Кокаинът е популярен сред 3.1% от българските подрастващи, докато в ЕС нивото е 1.9%. Наркотици без значение от конкретния вид се употребяват от 17% от тийнейджърите в Европа, а у нас процентът е малко по-висок - 19%.

Според проучване от края на 2020 г., проведено в Пловдив от „Глобал Метрикс“ по поръчка и с методологическата подкрепа на Национален фокусен център за наркотици и наркомании, 9,8% от учениците в град Пловдив посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Въпросната статистика за ситуацията в града обхваща всички учащи от 8. до 12. клас, което обяснява разминаването с данните на национално и европейско ниво. Най-голям дял от пловдивските тийнейджъри са употребявали марихуана (7,7%), също хашиш (4,0%), амфетамини (2,3%), кокаин, екстази, халюциногени и инхаланти (по 1,6%), метамфетамини (1,3%). Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 1,6% от анкетираните.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?