Следвайте ни

Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка

Това е второто най-често срещано онкологично заболяване при жените от 15 до 59 години

viber icon

В България от рак на шийката на матката всеки ден умира по една жена.  По последни данни на Министерството на здравеопазването това  е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в нашата страна. Повече са само жертвите на рака на гърдата. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая с рак на маточната шийка, като почти 100% от тях са причинени от човешки папилома вирус (HPV). Данните бяха изнесени от проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология, ВМА. Те бяха оповестени на пресконференция на тема „Митове и истини за секса и възрастта” - второто събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”.

Проф. Ковачев допълни, че HPV е най-често срещаната полово предавана инфекция, но това не е единственият начин за заразяване, защото то може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Специалистът обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да предпазят повече мъжа, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката при техни моногамни партньори.

Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, категоричен е проф. Ковачев. Той допълни, че страничните ефекти на HPV ваксините са сравними с тези на ваксините от задължителния имунизационен календар. Най-често наблюдаваните реакции (реакция на мястото на инжектиране и главоболие) са леки или умерено тежки. Доказано е, че ваксината срещу HPV има траен ефективен имунитет до 100% за най-малко 10 години при някои от щамовете на вируса.  

Сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев пък коментира връзката между HPV и полово предавани болести. Той изтъкна необходимостта от превенция и по-добра здравна и сексуална култура. Според него сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент. Отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат, смята доц. Бостанджиев. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и от политическата злоупотреба със сексуалната тематика.  Според него семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?