49
Следвайте ни

Все повече деца с клинична картина на COVID-19

viber icon

Идеята децата да бъдат тествани, за да се върнат в клас, провокира широк обществен дебат. Дори въвеждането на щадящи тестове със слюнка не се видя приемливо на някои родители. Може би причината за това е, че много от българите се отнасят лековерно към опасността от заразяване. Тъй като специалистите твърдят, че по принцип заболяването протича по-леко при децата, обществото масово подценява рисковете за по-малките. 

Данните обаче показват, че при тази вълна децата са по-засегнати, отколкото при предишните. През Детско спешно отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ в последните седмици преминават над 70-80 пациенти за денонощие, като за месец достигат 2 000. Лекарите казват, че наблюдават тази тенденция от началото на новата учебна година (15 септември).

Според специалистите броят на респираторните заболявания се е увеличил до ниво, каквото обикновено достигаме през месеците декември и януари. В момента до 30% от децата, които сега преминават през отделението, имат клинична картина на COVID-19, посочват медиците. Уточняват, че малките проявяват различни симптоми на заболяването, включително стомашно разстройство.

„Децата, които са в тежко състояние, насочваме за хоспитализация в Клиниката по педиатрия, където се прави и PCR тест за COVID-19. Останалите, които са с по-леки симптоми, насочваме към общопрактикуващия им лекар,“ обясняват от лечебното заведение. За съжаление, отбелязват, че не всички родители, придружаващи децата си, спазват противоепидемичните мерки. Нерядко се случвало да чакат заедно с всички останали, а когато влязат в кабинета с детето си, да информират, че са с COVID-19. „Подобно поведение е неприемливо, но за съжаление много малко хора действат отговорно в този аспект,“ възмущават се лекарите.

По този повод от лечебното заведение отбелязват, че в Отделението по спешна медицина потоците от пациенти са разделени като COVID-болните и съмнителни такива се преглеждат в отделен кабинет от останалите пациенти със спешни състояния.

Въпреки това статистиката на лечебното заведение отчита лек спад в броя на преминалите болни без COVID-19. Данните показват, че от 15 август до 15 октомври тази година през УМБАЛ „Св. Георги“ са преминали 14 692 болни без вируса. Тъй като за периода преди това (15.06.21 - 15.08.21) броят им е 15 392, се отчита спад. Като основна възможна причина според специалистите е отлагането на планови хоспитализации от страна на пациентите, поради напрегната епидемична обстановка.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

28.10.2021 | 00:24

а туберколозата, детския паралич, коклуш, дифтерия, чумата, испанския грип

Отговори
0 0
чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

28.10.2021 | 00:21

А сега друга задачка, за да определим има ли полза от присъственото обучение или кой е глупав и кой се прави на умен. Чакам отговорите Ви. Празен сал плава по течението на река, което има скорост 1 км в час и изминава 1 км път за 1 час. За колко време ще се върне по обратния път?

Отговори
0 1
ДОКТОР ОЙ БОЛТИ

ДОКТОР ОЙ БОЛТИ

26.10.2021 | 21:23

САМО С Е К И Р А Т А , КОЛА И КАЗАНА С ВРЯЩА ВОДА, ЩЕ ВИ ИЗЛЕКУВАТ!

Отговори
0 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

26.10.2021 | 21:22

А КЪДЕ ОТИДЕ ГРИПА БЕ П С Е Т А , Г Я У Р С К И !

Отговори
0 2
Котка

Котка

26.10.2021 | 20:25

Силиконов ти е мозъка, юлио...Баш сликоновите ботоксови вещици са готови и децата си да продадат, за да ходят в мола. Не ги бъркам с истинските жени с критично мислене.

Отговори
5 0
Юлия Р.

Юлия Р.

26.10.2021 | 19:08

Поредния абсурд. Що за народ сме? Сега пък не искат тестване на децата си и то с щадящи тестове. Ей, това силиконовите мами съвсем са изтерясали.

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?