49

Връзката "лекар-пациент" е ключова за справянето с големите предизвикателства

Започналата пета вълна на епидемията от коронавирус у нас се очертава като основен лайтмотив в здравеопазването и през 2022 година. Това прогнозира д-р Георги Цигаровски, председател на Районната колегия на Български лекарски съюз в Пловдив. Като общопрактикуващ лекар, който подкрепя и лекува пациентите си вече втора година в пандемичната обстановка, той е убеден застъпник за ползите от ваксинацията срещу ковид-19. Смята, че разковничето за излизане от кризата е именно имунопрофилактиката, тъй като благодарение на науката сме успели да обърнем мача и заболяването вече е ваксинопредотвратимо. Без нужното ваксинационно покритие в страната обаче според него трудно ще преминем през изпитанието и има реален риск трагедиите от първата вълна в Италия и Испания да се повторят на местна почва.

Според д-р Цигаревски обаче моделът на здравеопазване у нас също има много предимства, а прекомерните критики са продукт на навика на българина да мрънка за нещо. По думите му, в момента медиците ни правят чудеса с оскъдното финансиране, а

достъпът до лекар у нас е значително улеснен в сравнение с дългото чакане на Запад.

Кадровият проблем обаче е много тежък. За това дали ще има кой да ни лекува, председателят на РК на БЛС отговаря, че факторите са много. Според него това до голяма степен зависи от поведението на хората - дали са решили да си поставят ваксина и дали се придържат към познатите мерки.

„Нивото на умората сред колегите е много високо“, споделя наблюденията си д-р Цигаровски. „Сега изложени на висок вирусен товар много от тях боледуват и повторно, което ще създаде определени проблеми“. Освен това предвид дефицита на медицински сестри, натоварването в болниците идва в повече на всички, заети в сектора, признава още той. Предвид неравномерното разпределение на специалистите у нас тази временна нетрудоспособност на медицинските лица, заболели от вируса, би могла да доведе до задъхване на системата на определени места, както вече се случи.

За това д-р Цигаровски вижда частично решение на проблема в здравната карта, по която се определят потребностите от персонал и оборудване на областите в страната. Той подчертава, че нейната цел не би следвало да бъде налагането на санкции.

В момента при този процент на ваксинирани българи

ресурсът на здравната ни система е на границата на риска,

категоричен е специалистът. Според него при така очаквана заболеваемост няма система, която да издържи приливна вълна от 10-20 хиляди нови случаи на ден. Отделно от това трябва да имаме предвид и натоварването вследствие на постковид синдрома. При всички положения последните разболели се ще се наложи да чакат с часове, преди да бъдат обслужени от лекар. Казва, че в момента пациентите му чакат около час-два, докато успее да им върне обаждане, но този интервал би бил в пъти по-голям при повече болни. Обемът на ресурсите, с които разполагаме, обаче би трябвало да поеме нуждите при повече ваксинирани и по-стриктно спазване на мерките, обяснява д-р Цигаровски. Затова посочва, че отговорността за случващото се е и на обществото.

Според него предизвикателството налага да не подминаваме уроците от тези 2 години в сянката на ковид. Те са свързани предимно с необходимостта от предварителна подготовка и планиране вътре в системата. Това би спестило много пари, усилия, време и човешки животи. За крачка напред отчита изготвянето на единен протокол за лечение на ковид пациенти, който макар и в края на четвъртата вълна все пак стига до медиците.

Лекарят твърди, че трудностите, които изпитваме за справяне с пандемията, са свързани и с народопсихологията. Българинът все още отказва да се научи, че е недопустимо да се появи пред кабинета на личния си лекар кихащ и кашлящ, докато се провеждат детски и женски консултации. По тази причина често се сърди, когато бива помолен да си запише час по телефона.

За да вървим в правилната посока, системата трябва да намери начин да се пребори не само с лошия етикет и всеизвестното недоверие към институциите, но и със субективната оценка на пациента, който се чувства нелекуван без антибиотик. В много случаи болните сами изискват да им бъде предписана антибиотична терапия. На това залитане към крайностите у нас д-р Цигаровски отдава статистиката на СЗО, според която в България

70% от предписаните антибиотици по време на пандемията са били ненужни.

Признава, че някои от колегите му предписват този тип медикаменти и за да се презастраховат. Като пряк наблюдател казва, че очаква да минат години, докато се справим с тази своя черта да посягаме към тежката артилерия без нужда.

При всички положения вижда ролята на общопрактикуващите лекари като определяща за справянето с тези предизвикателства - през 2022 г. и не само. Те са специалистите, на които хората се доверяват най-често. Сигурен е, че именно тяхното мнение би могло да обърне нещата с нежеланието на народа да се имунизира. Затова апелира експертите от министерството за по-добро сътрудничество със семейните лекари. Смята, че би било полезно решенията им да бъдат консултирани със специалистите по обща медицина, които познават особеностите на работата с пациенти.

Накрая на опашката с предизвикателствата се нарежда и промоцията на профилактиката у нас. Отговорни за нейната организация формално са семейните лекари и Министерство на здравеопазването, но всеки един трябва да бъде активен по отношение на собственото си здраве, коментира д-р Цигаровски. Според него тепърва ни предстои да осъзнаваме нуждата от инвестиции в здравословен начин на живот, тъй като в момента голяма част от разходите на българина отиват за алкохол и цигари. Затова, преди да преборим ковид или който и да е друг системен проблем, ще ни се наложи да променим разбиранията си.

С тази идея д-р Цигаровски започва 2022 г., като посочва за приоритет на РК на БЛС постигането на свързаност между специалистите в Пловдив. По тази линия освен електронното здравеопазване възнамерява да развива изграждането на връзки и доверие, защото вярва, че в системата на здравеопазването всички трябва да работят в един екип, към който, разбира се, принадлежат и самите пациенти.

Още интересни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на "Марица Здраве"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Sceptic

Sceptic

07.02.2022 | 19:37

Добре казано!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?