Следвайте ни

Водим Европа по употреба на наркотици сред младежите

9,8% от пловдивските ученици казват, че са употребявали дрога

viber icon

Българските ученици в гимназиална възраст са сред първите по употреба на наркотици в Европа. Това сочи проучване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) от 2019г. Данните бяха оповестени от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи по случай 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. 

Данните показват, че младежите у нас на 15-16 години злоупотребяват с амфетамини, метамфетамини, кокаин и хероин повече отколкото техните връстници в останалите европейски държави. 

Статистиката, цитирана от clinica.bg, показва, че към употребата на амфетамини в България прибягват 3.1% от гимназистите на 15-16 години, което е над средното ниво в ЕС – 1.7%. Ситуацията е подобна и при употребата на метамфетамини. У нас те се употребяват от 2.2% от младежите, докато в ЕС средната стойност е 1.1%. Кокаинът е популярен сред 3.1% от българските подрастващи, докато в ЕС нивото е 1.9%. Наркотици без значение от конкретния вид се употребяват от 17% от тийнейджърите в Европа, а у нас процентът е малко по-висок - 19%.

Според проучване от края на 2020г., проведено в Пловдив от „Глобал Метрикс“ по поръчка и с методологическата подкрепа на Национален фокусен център за наркотици и наркомании, 9,8% от учениците в град Пловдив посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Въпросната статистика за ситуацията в града обхваща всички учащи от 8 до 12 клас, което обяснява разминаването с данните на национално и европейско ниво. Най-голям дял от пловдивските тийнейджъри са употребявали марихуана (7,7%), също хашиш (4,0%), амфетамини (2,3%), кокаин, екстази, халюциногени и инхаланти (по 1,6%), метамфетамини (1,3%). Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 1,6% от анкетираните. 

По информацията, предложена от Национален фокусен център за наркотици и наркомании, първата употреба на амфетамини, метамфетамини и инхаланти започва средно на 14 години. Като причини за прибягване до употреба на наркотично вещество, подрастващите в града под тепетата най-често посочват „от любопитство, да опитат нещо непознато“ (55,6% от употребилите), „за удоволствие, за да изпитат временен приятен ефект“ (32,5%), „от скука, за разнообразие“ (25,4%), „за да отстранят психологически стрес“ (15,9%).

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нима

Нима

28.06.2021 | 16:16

Няма изненади... Ако ченгетата са ни дилъри...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?