ВМРО: Ще подкрепим специалист, а не партиен послушко начело на Онкото

ВМРО-Пловдив ще подкрепи специалист начело на Онкологичния център, а не партиен послушко. Това заяви на пресконференция лидерът на воеводите в града Борислав Инчев.  

„КОЦ-Пловдив трябва да бъде подсигурен с управител, който да е специалист, професионалист, да разбира от финанси и да осигури спокойна и мирна среда на всички работещи в здравното заведение. Ние ще дадем нашата подкрепа за освободжване на сегашния упраител и, така както е по предолжението, за избиране на нов. 

Но ще настояваме да носи пълна отговорност този, който предложи новия управител. Защото ако временно изпълняващия длъжноста не се справи, този, който го е предложил, трябва да носи съответната отговорност. 

Надяваме се новата процедура да не породи съмнения, да няма публично замеряне и да спечели най-достойния, най-подготвения и с най-добрата концепция за управление“, посочи Инчев. 

От ВМРО заявиха, че е странно, че не споменава името на човека, гласен да заеме поста на временно изпълняващ длъжността управител на Онкото. 

„Как трябва да го чуем ние – от медиите, от служители там? Не е ли работа първото на администрацията да има своето предложение, след което и вносителите. Надявам се причината да не е борбата между две икономически лобита, а търсенето на най-качествения и достоен кадър, който да подхване лечебното заведение, да успокои ситуацията, за да може новата процедура за избор на управител да протече нормално и да бъде предложен кандидатът, който комисията е класирала на първо място“, каза още лидерът на ВМРО-Пловдив. 

Воеводите ще подкрепят досегашния управител д-р Парашкев Цветков да заеме поста на временно изпълняващ длъжността, ако подобно предложение събере достатъчно гласове. 

От ВМРО-Пловдив смятат, че не е редно никой да не говори за закупуването на втори линеен ускорител в Онкото. 

„Какво ще се случи, ако наличният се развали?“, запита Инчев. 

Воеводите продължават да настояват за свикване на среща с всичики политически представени групи в Общинския съвет, на която се представи детайлна информация за състоянието на общинското здравеопазване – болнично и доболнично, както и да бъде обърнато специално внимание на „Св. Мина“ като общинско заведение в най-лошо финансово състояние.  

По отношение на предложението за поемане на дълг от 102 млн. лв., което ще се разглежда на сесията утре, ВМРО е против. 

„Според нас този нов дълг няма да е единствения. Няма информация как ще бъде разходван. Водещ принцип трябва да бъде да се финансират обекти с готови проекти и с издадени разрешения за строеж. 

Ако тегленето на определен дълг или кредит отново е плод на политически договорки и с него бъдат изтеглени средства, за които не е ясно какви обекти ще бъдат финансирани, тогава е лошо. 

Целта е разходването на публични средства да не е като пилеене на пари, а да бъде инвестиция в обекти, които ще  решат проблемите на хората, които ще накарат пловдивчани да имат нешо повече от останалите. Това в момента не го виждаме“, коментира Инчев.  

От ВМРО се опасяват, че ще дойде момент, в който местните приходи ше отиват само за обслужване на кредити и заеми. 

„Това е обвързано и с отчета на бюджета за 2019 година, който няма да подкрепим. Налице е явен спад на приходите. И то без пандемия. Това ще се отрази в много по-голям обем през настоящата година. При всички тези неща предричам, че ни чака вдигане на данъците и то доста сериозно вдигане. Ще бъде в два основни параграфа – данъка на недвижимото имущество и данъка на автомобилите“, посочи лидерът на пловдивските воеводи. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?