Следвайте ни

Вижте с "Марица": Една сутрин с лекарите от Спешна помощ в Пловдив ВИДЕО

viber icon

Пандемията от коронавирус постави фокуса върху ролята на медиците, които водят битка на първа линия. По правило най-тежките случаи минават през Спешната медицинска помощ, където звънят пациентите в критично състояние. Всеки ден координационният център на Спешна помощ в Пловдив приема между 150 и 320 сигнала за областта. Те се поемат от 23 екипа.

Това означава, че средно на екип се падат най-малко 6 случая за дежурство и най-много 13. Екипът на „Марица“ изкара една сутрин със служителите от центъра. На 5-ата минута от пристигането ни вече имаше и поръчка за прибираща се линейка. „На връщане минавате през Стамболийски за онкоболен. Той обаче е с 39 градуса, трябва да се облекат защитните облекла“, предупреждава колегите си медицинският диспечер.

Преди да се отправят към даден адрес, първо получават обаждане от 112,

които чрез конферентна връзка свързват координационния център с пациента.  От едната страна на телефонната слушалка стои медицинска сестра, а от другата - болният. 

На смяна са по 4 медицински сестри и един завеждащ работната смяна лекар. „Не работят телефонисти, защото се задават специални въпроси, които целят да съберат информация дали случаят действително е спешен“, обяснява директорът на ЦСМП - Пловдив д-р Иван Стойнов.

Ако съмненията са за ковид, един от първите въпроси е дали човекът знае колко е сатурацията му, следват въпроси за температура, задух. След това екипите се обличат със специални защитни облекла и се отправят към адреса. На място те извършват клиничен преглед - мерят кръвното налягане и сатурацията, правят електрокардиограма, проверяват и кръвната захар. Едва тогава се преценява дали пациентът е за хоспитализация. „Има някои, които изпадат в паника,

и се налага да ги преглеждаме например днес, утре пак, или на ден по два-три пъти,

и така, докато не ги хоспитализираме“, казва д-р Весела Минкова, завеждащ работна смяна в ЦСМП.

Защитените облекла са еднократни. Те се третират като опасен отпадък. „Събираме ги в полиетиленов чувал, напръскват се и след това се слагат в специални контейнери, които също имат дезинфектант. Там се съхраняват  до предаване на фирмата за опасни отпадъци, която ги взема и депонира където е разпоредено“, обяснява д-р Иван Стойнов.

През ноември и декември това упражнение се е изпълнявало над 70 пъти дневно. Сега при спада на заразените в област Пловдив обаче ситуацията е по-различна. Обажданията за ковид са 78, но не за 24 часа, а за седмица. За целия ноември Спешна помощ се е отзовала на общо 1789 сигнала за коронавирус, докато през януари 2021 г. са 360. От координационния център не отричат, че заради ковид е имало отлив на обаждания за други спешни случаи заради страх от заразяване в болницата. Най-голям е бил спадът през април - с близо 20%. Освен за коронавирус на телефоните се обаждат и пациенти за други социалнозначими заболявания, като исхимична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, хипертонии, инфекциозни, белодробни инфекции, травматизъм и интоксикация.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Некадърни ръководители

Некадърни ръководители

11.02.2021 | 13:07

Не случайно е излезнала приказката, че рибата се вмирисва откъм главата.

Отговори
2 1
Тони

Тони

11.02.2021 | 11:40

Хубава реклама ама лекарите напускат а новозавършили не искат да работят в спешна

Отговори
6 0
Герберисто-"патриот"

Герберисто-"патриот"

11.02.2021 | 12:12

Не мога да ги разбера тези лекари, които напускат. Имат спокойна и приятна работа, много "добре" заплатена (месечна заплата почти колкото средноплатен ритнитопковец на седмица), приятни и уютни работни места, уважение и достойно отношение от страна на пациенти, медии и Общество, като цяло. Защо напускат и отиват на Запад? Там ще им липсват всички тези неща, не мислите ли?

Отговори
4 0
Докога

Докога

11.02.2021 | 11:32

Дрън, Дрън. 7 линейки са и за Пловдив и селата през деня, а 6 екипа остават през нощта. ЦСМП са го превърнали в повечето случаи на GP, защото не им се ходи до същото. Спешността почти липсва.

Отговори
3 0
333

333

11.02.2021 | 11:45

И какъв е норматива за екипи-бройка спешност на практика няма

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?