49
Следвайте ни

Вижте къде дават безплатни лекарства за пловдивчани с COVID-19

viber icon

Седем са ковид зоните, които към момента функционират на територията на област Пловдив, съобщи директорът на РЗИ-Пловдив, д-р Сийка Димчева. В тях пациентите с доказана инфекция, причинена от вируса, могат да бъдат преглеждани и да получат рецепти за безплатни лекарства за домашно лечение. 

Според здравните власти в града системата за изписване на медикаменти, които се покриват от държавата, би трябвало да функционира от днес. Въпреки че миналата седмица излезе информация, че това се случва от миналия петък, програмите за електронни рецепти са били инсталирани от софтуерните фирми днес сутринта, обясни пред „Марица“ д-р Калин Калинов, който оглавява дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. 

Той коментира още, че на територията на община Пловдив зоните са общо 4. Според него новата методика на заплащане ограничава възможността за разкритие на по-голям ресурс и осигуряване на постоянни екипи. Такива в момента има за сега само в ДКЦ-2. В останалите ДКЦ-та (ДКЦ-1, ДКЦ-5 и ДКЦ-7), където са формирани специалните ковид зони работата е на ротационен принцип. 

Според управителите на лечебните заведения зоните са изключително натоварени. Обикновено пациентите се самонасочват към тях или биват изпратени от личните си лекари. До обяд за деня в ДКЦ-2 през ковид зоната са преминали около 20 човека, обясни управителят на лечебното заведение, д-р Валентина Костуркова. Подобно е положението в ДКЦ-7, където работното време е между 7:30 и 15:30. 

И от двете места уведомиха екипа ни, че днес им е бил осигурен достъп до системата с електронни рецепти, с които ковид болните могат да получат лекарства безплатно. В ДКЦ-2 такива рецепти вече са издадени по-рано през деня.

Въпреки че прегледи се извършват на всички посетили ковид зоните без значение от здравноосигурителния статус, лекарства по НЗОК се изписват само на здравноосигурени пациенти, които имат доказана ковид инфекция. Друго условие за безплатните медикаменти е да не се минали повече от 10 дни от положителния тест за вируса. 

Д-р Валерия Славова, която е управител на ДКЦ-7 в града, обясни, че безплатната лекарствена терапия се изписва на пациенти с изразени нарушения в общото състояние и повишена температура, които обикновено имат и придружаващи заболявания. Според нея при леки симптоми лекарствата не са необходими и пациентите с добри показатели  биват съветвани да продължат приема на профилактиращи средства като витамини, с които разполагат у дома. 

Натовареността на ковид зоните показва, че нужда от подобен ресурс има. По този повод д-р Георги Кръстев, секретар на РК на БЛС, определя решението за формирането на тези звена като положителен ход, който позволява осъществяването и на плановата дейност. Освен това ковид зоните са в услуга най-вече на пациентите, коментира още той. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Пациент

Пациент

21.09.2021 | 17:48

Защо лъжете хората? Вчера сутрин водих двамата ми родители в центъра зад Втора поликлиника. Тестовете НЕ СА БЕЗПЛАТНИ - плащат се по 15 лв + 5 лв пробовземане. Рецептата не е електронна а хартиена и тотала който платих за да закупя лекарствата е около 150 лв . Оксиметри нямало .. При въпроси защо така - нямало някаква връзка още системата и не можело да се изпишат безплатни лекарства. Ако е нужно мога да изпратя снимки на рецепти, касови бележки и т.н. Съжалявам но това е пълен абсурд !!! Ако тези възрастни хора, които нямат близки да им помагат в такива ситуации, как мислите че ще се справят??? Това за мен са предизборни реклами ...

Отговори
5 3
Уточнение

Уточнение

21.09.2021 | 20:10

Ако личният лекар ви праща, той издава направлението за безплатни тестове.

Отговори
1 2
Пациент

Пациент

22.09.2021 | 13:22

Да, личния лекар дава направление за безплатно тестване, но то е PSR а в тези центрове се прави само бърз антигенен тест и обяснението им беше че не се покрива от касата ..

Отговори
2 0
Информация

Информация

21.09.2021 | 16:41

Починалите от свински грип са 587 човека за 2009 година тролчета нещастни. Дано пукнете от ковида като мухи

Отговори
4 4
колко зони

колко зони

21.09.2021 | 16:33

Уж 7 зони, пък после 4 зони - нищо не става ясно! Пълна мъгла! Като всичко в Пловдив, управляван от гербавата мафия!

Отговори
7 3
Нали беше

Нали беше

21.09.2021 | 16:04

Нали уж беше мнпго силен много смъртоносен, ся хоп за домашно лечение, не разбрахте ли, че Ковид е просто грипа бе малоумниции

Отговори
11 5
Ангел

Ангел

21.09.2021 | 16:17

То си много зле. Само да ти напомня че един от най големите антиваксъри в САЩ почина с ужасни мъки от грипчето

Отговори
7 7
Аха

Аха

21.09.2021 | 16:31

А на теб аз да ти припомня колко хора починаха в мъки от свински грип преди не толкова много години. Прост никой не ги третираше като продадени.

Отговори
3 6
Ангел

Ангел

21.09.2021 | 16:35

От свински грип почти никой не умря скапан трол. Това може лесно да се провери. По памет ти казвам от свински грип умряха към 80 човека, а от ковид над 20000

Отговори
9 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

21.09.2021 | 15:25

СНОЩИ КАЗАХА ПО НОВИНИТЕ ЧЕ ЗДРАВНОНЕОСИГОРЕНИ--КОИТО СА НАД 2 МИЛИОНА В БЪЛГАРИЯ НЕМОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ТЕЗИ БЕЗПЛАТНО КОВИД ЗОНИ---САМИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ И ЗАЩО ИМАМЕ НАЙ-МНОГО СМЪРТНОСТ---ОТГОВОРАТ Е ПРОСТ-ПОРАДИ БЕДНОСТ--БОЛШИНСТВОТО ОТ ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗА ЕДИН ПО СЕРИОЗЕН АНТИБИОТИК--ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛЕЧЕНИЯ В БОЛНИЦА С ОБДИШВАЩ АПАРАТ

Отговори
13 4
Нормално

Нормално

21.09.2021 | 20:12

Да се осигуряват. На месец е 26 лева. Всички бистра и кръчми пълни, а 26 лева за осигуряване няма.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?