Следвайте ни

Ваксинират извънредно срещу морбили и в Пазарджик

Извънредните имунизации срещу морбили започнаха от Пловдив и Сливен, съобщават регионалните здравни инспекции. Предвижда се допълнителни ваксинации да се извършат и в Монтана, Пазарджик и Бургас. Ще бъдат обхванати общо 25 000 на възраст 8-9 години, предимно в ромските махали. Целта е да сложим още една бариера пред разпространението на морбили, обясни акцията д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
От РЗИ Пловдив подчертават, че допълнителните имунизации се правят във връзка с продължаващото разпространение на морбили на територията на страната и начало на учебната година. „Необходимо е спешно да се предприемат мерки за недопускане внос на морбилен вирус сред възприемчиви лица в детски колективи", посочват от инспекцията. 

Д-р Кунчев поясни, че става въпрос за пренасяне на заразата от най-засегнатите области – София и Благоевград в съседните, където вече има по няколко случая. Идеята на извънредната имунизация е това да се стопира, като бъдат обхванат деца с пропуснати ваксини.


Инспекторите на РЗИ Пловдив обясняват,

че основната група от населението в риск от заразяване са децата до 8-9г. години в ромските общности. От Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, паротит и рубеола в България 55.4% от заболелите деца от посочената група са с данни за проведена имунизация срещу морбили. В същото време обаче, когато допълнително се извършат изследвания за наличие на имунитет при уж имунизирани деца, се оказва, че той липсва.

„Затова започва извънредна кампания

за всички на възраст от 13 месеца до 8 годишна възраст от уязвими групи или за тези със затруднен достъп до здравни услуги, фигуриращи в пациентската листа на ОПЛ с 1 доза комбинирана ваксина МПР", подчертават от РЗИ в Града под тепетата.

Срокът за изпълнение на допълнителните

имунизации е 5 октомври 2019г., обясняват инспкторите. Ваксината, необходима за провеждане на имунизационната кампания, може да се получи веднага от РЗИ Пловдив. За останалите градове информация ще бъде предоставена на местната РЗИ.
От РЗИ Смолян обобщават, че към 03.09.2019 г. в страната са регистрирани 1 158 случая на морбили в 14 области. Най засегнати са обл. София, обл. Благоевград, обл. Кюстендил, обл. Пазарджик, обл. Монтана, София-град и др.

https://clinica.bg

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?