Следвайте ни

Ваксини на четири колела в Пловдив и региона от следващата седмица

viber icon

Два подвижни имунизационни кабинета ще тръгнат из Пловдив и отдалечените населените места през следващата седмица. Това каза пред „Марица“ директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Общината д-р Калин Калинов. Освен това, ще бъде официално открит и общински център за борба с COVID-19 в ДКЦ-2, където също ще се поставят ваксини. 

Д-р Калин Калинов

„Мобилните имунизационни екипи и общинският имунизационен център ще отворят врати след доставянето на ваксини. Директорът на РЗИ в Пловдив гарантира, че ще бъде осигурено необходимото количество дози. Бусовете за имунизации са два, всеки с екип. Единият ще обслужва трудноподвижните хора и инвалидите в града, а другият ще е за малките населени места в региона, които нямат достъп до медицинска помощ и лекар. Тук в града сме привилегировани, а в отдалечените райони ситуацията е коренно различна. Разговарях с кмета на Карлово и се разбрахме мобилен екип да ваксинира хора на място, същото е и за други по-малки населени места. Идеята е да не принуждаваме хората да пътуват, да чакат с часове за ваксина. Не искам да определям регион на действие на мобилните екипи, но ще се действа там, където е необходимо“, каза д-р Калинов. 

Той поясни, че бусовете, превърнати в кабинети, са безвъзмездно предоставени за ползване от фирма, изявила желание да помогне в борбата с вируса. „Трябва да се направи необходимата организация, в това число линеен график ,маршрутизация. За да е свършена качествена една работа, зависи в 90 % от организацията. През цялата следваща седмица моето внимание ще е насочено към този процес на ваксинация. Дори аз самият ще участват в някои от екипите, ако има недостиг. Трябва да дам личен пример, защото преди всичко съм лекар, след това чиновник“, коментира шефът на дирекция „Здравеопазване“ в Общината. 

Д-р Калинов обясни, че общинският имунизационен център е напълно готов, но няма смисъл да заработи преди очакваните доставки на ваксини. „Първоначално беше замислен като ковид зона, с лаборатория, с рентгенов апарат, но сега ще го използване активно за имунизационната кампания.  Този общински център ще поеме голяма част от натоварването по отношение на ваксинирането. Семейните лекари не могат да се справят с всички пациенти. Поставяйки ваксини, ще нарушават работния си график и всичко останало, което трябва да вършат. Пък и трябва да се има предвид, че имунизирането в страната ще продължи поне до края на годината“, каза Калинов. 

„Организацията с мобилните кабинети и общинския имунизационен център ще докаже дали реално правим нещо или само приказваме“, подчерта той. 

снимки от Наташа Манева

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Димо

Димо

10.03.2021 | 19:10

Когато Областта изземе функциите на Общината, нека пък общ.служители оцикалят Областта. Но пък Калинов ще върши работа, а не да се рекламира...

Отговори
0 0
Петров

Петров

10.03.2021 | 19:08

Браво на д- р Калинов! Наистинй лекар, а не чиновник! Най сетне и Община Пловдив с иновация и мисъл!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?