Следвайте ни

Ваксинационните кабинети - празни, 14 568 се боцнаха за два месеца

viber icon

14 568 души успяха да се имунизират срещу COVID-19 от област Пловдив за два месеца, откакто стартира кампанията у нас. По-малко от една четвърт от тях са ваксинирани с втора игла (3322). Това съобщи областният управител Дани Каназирева. В същото време ДКЦ-та, където има разкрити кабинети за имунизация се принудиха да връщат мераклиите, а коридорите - опустяха.

„Имунизирах се, защото живея заедно с възрастните си родители и ме  страх за тях. Смятам, че това е една отговорност, която трябва да поемем всички ние“, казва 23-годишната Ирена. 

Първите дози бяха поставени на 27 декември на медиците,  а областта дори успя да мине столицата по брой имунизирани. Тогава с първа игла се боцнаха 285 медици.  След това се пристъпи и към  възрастните хора в социалните домове. Всичко вървеше по план, докато не започна масовото имунизиране. То подрани и вместо в началото на март, започна последната седмица на февруари и това се оказа голяма спънка за мераклиите и ваксинационните екипи. Ирена е една от малкото, които успяха да минат манипулацията.

Други като Мартин обаче удариха на камък. Той беше избрал да си постави ваксината в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, но охраната го върна, заради липсата на ваксини, видя репортер на „Марица“. Само за 15 минути се появиха още 3 желаещи. „Който иска му даваме телефонен номер, на който да се обадят и да проверят дали в понеделник ще има ваксини, за да не се разкарват напразно“, казват от персонала на лечебното заведение.

„Ваксини няма никъде в момента. Около 420 души сме  имунизирали в кабинета от откриването му до сега, но имаме още реваксинации другата седмица. Поставяхме ваксини на старческия дом, на ДКЦ и на пловдивчани. Работим всеки ден, вкл. със събота и неделя от 9 до 16 часа. Ако има хора продължаваме докато не свършат, но сега няма ваксини“, обясни управителят на МБАЛ „Св. Пантелеймон“  д-р Константин Сапунджиев. Подобна е и ситуацията в останалите пунктове за имунизиране. Пред определените за това зали пък е празно. За да могат да стигнат новите игли пък в някои от ДКЦ-та като тези в Тракия и Кючук Париж се правят списъци с желаещи. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?