Следвайте ни

В УМБАЛ "Св. Георги" лекуват метастази с кибернож

За първи път в България

viber icon

За първи път в България се проведе лечение на пациенти с метастази в „подвижни органи“ чрез стереотактична радиохирургия с кибернож. Високотехнологичната процедура се провежда в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

От началото на миналата седмица са преминали общо 6 пациенти с различни тумори. Трима от тях са постъпили с метастази в белия дроб, двама с метастази в черен дроб, а един пациент - с тумор на панкреаса.

Уникалното на системата кибернож е, че тя не само следи движенията и дишането на пациента в реално време, но и симулира дихателния цикъл и се движи заедно с него. Няма друг ускорител, който толкова прецизно да проследява тумора и да предпазва критичните органи, обясни д-р Мария Влайкова, началник на клиниката. По време на облъчването пациентите са в комфортно състояние.

Процедурата е безболезнена и не се изисква анестезия

Съдействие на екипа на Клиника по лъчелечение оказват специалисти, изпратени от фирма „Медител Хелткеър България“ ООД, които се грижат за техническото обслужване на системата. По този повод в България от началото на седмицата е и известният физик Надир Кючук.

Пациентите, които се насочват за лечение с кибернож, са с тумори, които са оперирани многократно, но с рецидиви, пациенти, чиито тумори са неоперабелни, или пациенти, чието здравословно състояние не позволява извършване на операция. Подходящи за лечение са тумори с размер от 1,5 до 4 см.

Роботизираната система Cyberknife на американската компания Accuray е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори навсякъде в човешкото тяло. Прецизността на киберножа позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за невъзможни за опериране. Досега тези пациенти се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, поясни д-р Влайкова.

Киберножът е система, която потвърждава и проследява мястото на тумора и позволява автоматична компенсация на движенията на пациента по време на лечение - насочва лъчите и в реално време наблюдава определената за манипулация зона, като

предпазва здравите тъкани в максимална степен от облъчване.

За планиращия процес се използва 4D компютър томограф, чрез който се улавя движението на тумора в подвижните органи - бял дроб и корем.

За заплануване на пациенти, подходящи за лечение чрез радиохирургия, е необходимо в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Св. Георги" да се представят копия от медицинските документи на болния - епикризи, проведени образни изследвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предходни облъчвания, решения на онкологични комисии и ПКК.

Апаратът е разположен в База I на най-голямата болница в Южна България на бул. ”Васил Априлов” 15A. Приемане на документацията се извършва след предварителна уговорка на телефони 032/602 330 и 0887/70 56 36.

Документите ще бъдат разгледани в рамките на 1 до 3 работни дни. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите могат да се информират по телефона или на място, уведомяват от лечебното заведение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?