Следвайте ни

В УМБАЛ "Пловдив" извършиха за 650-и път успешно заместване на пикочния мехур

viber icon

В клиниката по урология  в УМБАЛ "Пловдив" вече е направено 650-о заместване на пикочен мехур на пациент след радикално премахване на органа по повод на карцином в напреднал стадий и е моделиран нов от собствените черва на пациента, съобщи началникът проф. д-р Димитър Шишков. Този резултат е постигнат въпреки пандемията от COVID-19 и както много пъти казах, онкологичните заболявания продължават да разболяват много хора, посочи той. 

„Благодарение на тази хирургическа интервенция спасяваме не само живота на пациентите, но почти 90% от тях получават възможност да водят пълноценен живот при доказана онкологична диагноза. Нямаме нито един опериран пациент, който да е починал от заболяване на пикочния мехур, умират от инфаркт или инсулт, но не и от карцином", каза известният уролог. И подчерта, че преживяемостта при над 80% от пациентите е повече от 5 години.  Наскоро на контролен преглед е бил пациент, опериран преди 22 години, който е в много добро състояние и води нормален живот. 

Клиниката в „УМБАЛ-Пловдив“ е едно от малкото лечебни звена, ако не единственото в България в този момент, където се прави успешно тази интервенция. За това тук се лекуват пациенти от цялата страна. Операцията продължава от 6 до 11 часа, в зависимост от здравословното състояние на болния. Тя е не само сложна, но и много трудоемка, а успешните резултати са повод за гордост за целия екип, на който проф. Шишков разчита изключително много. Според него това е по-важно от модерната медицинска апаратура, с която УМБАЛ "Пловдив“ е оборудвана. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?