Следвайте ни

В "Столипиново" се ослушват за ваксините, питат за пари

Само десет жители за два дни си поставиха инжекции срещу ковид

viber icon

Акцията по ваксинация, която се проведе в пловдивския квартал „Столипиново“, е абсолютно безуспешна и затова главни виновници може би са страхът и самочувствието на жителите, че са неуязвими. Това заяви пред „Марица“ директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева по повод на кампанията, организирана по-миналия уикенд. 

 

Тогава местни ромски лидери трябваше да убеждават своите съседи да си поставят инжекция срещу коронавируса. Мобилен екип на здравната инспекция беше на разположение за желаещите да се имунизират на 12 и 13 юни.

В крайна сметка ваксинирани са едва 10 души, при това двама от тях не са част от малцинствата, към които беше насочена кампанията.

От РЗИ увериха, че заедно с Общинска дирекция „Здравеопазване“, която се оглавява от д-р Калин Калинов, са положили всички усилия, за да създадат условия и да повишат информираността на хората от квартала. По този повод се проведоха предварителни срещи с медиатори и лидери в ромската общност, които уж обещаваха добри резултати.

Именно на разговорите се залагаха големи надежди, тъй като последните години показват, че с времето ромската общност е приела необходимостта от поставянето на редовните ваксини на децата. По отношение на тях негативизмът е бил постепенно преодолян и в момента покритието е около 90%. Възможно е стимул за това да се оказва получаването на социални помощи, за които условие е представянето на бележка от РЗИ за проведени имунизации.

Миналия уикенд роми обикаляли мобилния пункт за ваксинирането и подпитвали няма ли да дадат някой лев, ако решат да се боцнат. Такъв бонус обаче засега не е предвиден.

Според д-р Танчева-Манчева дори да се предвиди финансов стимул, едва ли ще станем свидетели на голяма промяна. Тя не вярва, че насаденият страх от ваксините може да се преодолее срещу 50 лева, и не е привърженик на подобен подход.

В същото време в "Столипиново" пълзи мълвата, че някои от по-старите влиятелни ромски медиатори са саботирали кампанията за имунизиране. Те са агитирали хората да не се доверяват на ваксините, защото може да предизвикат много странични ефекти.

Добрата новина е, че до момента пандемията не е засегнала особено силно най-големия ромски квартал под тепетата. Специалистите го отдават на самоизолацията и затварянето на жителите. Те обаче едва ли имат намерение да продължат този начин на живот и в следващите 2-3 години.  

Според д-р Танчева-Манчева само двама или трима заразени могат да обърнат тенденциите в противоположна посока и отново да имаме бум на заразата.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Емо до Чифутина

Емо до Чифутина

23.06.2021 | 00:45

Имам чувството,че симпатизираш на циганите,защото само чифути са ти в устата.Имам странното чувство,че може би си опитал някой чифутски калашник отзад и сега само за тях говориш във всички твои коментари.

Отговори
1 1
Станчо до онзи който само чифути са му в устата

Станчо до онзи който само чифути са му в устата

22.06.2021 | 23:55

Загубеняко престани с тези чифути бе кретен.Темата е за циганите.За циганите,а не за твоите чифути без които не можеш да живееш и ги намесваш във всеки твой коментар.

Отговори
1 1
Радко до Пъ и нагло ве

Радко до Пъ и нагло ве

22.06.2021 | 23:50

Абе бо.клук нещастен,ти майче наистина си някой ман.гал,защото много повече за чифу.ти говориш, а за ман.галите нищо не казваш.И глу.пако,ти майче не знаеш,че който много плюе чифу.тите,много скоро уми.ра.Ако си мало.умник и ако не ти е мил твоя живот и живота на близките ти,продължавай да плюеш по техен адрес.Тъпа.нар.

Отговори
1 1
Пъ и нагло ве

Пъ и нагло ве

22.06.2021 | 21:41

Да бе нинормалник Разбрах че с бай Хульо и Насралсадомус сте комший и първи чифути Тъй като нищо в коментарийте ви не съществува темата изтребление на чифутската гнас Еий това е най яркото изражение упражнение и изпражнение ваше чифутско А дъл съм Българин С куршум ще ви поздравя Със сабя ще ви погаля Сган нагла подла

Отговори
1 1
Васко до Ду Бай Хульо

Васко до Ду Бай Хульо

22.06.2021 | 21:12

Абе ненормалник,кьорав ли си,че Нострадамус с неговото предложение е на твоя страна.И двамата сте за това да се заличи тази сган от земята.Защо го нападаш.И той и ти,сте от един отбор.Той много добре знае,че това с инжекциите го е приложил чичко Хитлер,затова го предлага и сега да се постъпи така.А между другото Бай Кольо ми е комшия от съседният вход и въобще не е чифутин.Затова,че ако си пич и истински българин,редно е да му се извиниш.В противен случай ще сметнем,че си някой паразитен манга.л.

Отговори
1 1
Ду бай Хульо

Ду бай Хульо

22.06.2021 | 15:22

Що ва бай Хульо чифутино недодялан съ криеш зад такова хубаво българско име и навярно и зад Български паспорт А вие чифутите сте същия номадска пасмина и вие като сиганите сте като пълчища скакалци опустощаващи всичко от где минете Защото то за вас е чуждо И би трявало да ви третираме по един и същи начин Кастрация и ликвидация като вредни насекоми А чичко Хитлер държи патента за това неоспоримо Българин не е третиран и кастриран в курортите му освен ако не се е оказъл комунист интернационалист което е същото като сиганин и чифутин

Отговори
1 1
Цинги

Цинги

22.06.2021 | 14:59

Бъркат ваксината с гласуване

Отговори
3 0
Бай Кольо до коментатора от 10.55 часа

Бай Кольо до коментатора от 10.55 часа

22.06.2021 | 13:51

Веднага си проличава,че си мангал.Плюс това си объркал името и на д-р Менгеле и на Нострадамус.И най-важното е,че няма значение кой кого плагиатства и кой какво е измислил.Най-важното е,че такива мангалски паразити като теб,трябва да се заличават от лицето на земята.

Отговори
3 6
jjj

jjj

22.06.2021 | 12:15

Казах ви!! - обявете, че спирате всички помощи и детски на тези, които не са ваксинирани и гледайте какво ще стане!! Ще дойдат до един!! За тази сг.ан само дървото - друго не ги оправя!!

Отговори
7 5
А с чифутите ко шъ правим И тях ли

А с чифутите ко шъ правим И тях ли

22.06.2021 | 10:55

Хубава идея Ама що плагиатстваш Чичко Хитлер я измислил Чичко Менгеме я сътворил Тъй че не важиш Настралсадомус

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?