Следвайте ни

В сезона на почивките: За левче на ден ви лекува доктор в чужбина

Медицинската застраховка е евтина за хората до 65 години

viber icon

Левче за ден ​- толкова излиза медицинската застраховка на един българин, който е избрал лятна почивка в Гърция или Турция. Срещу скромната сума застрахованите могат да разчитат на помощ до 10 000 евро. Основните покрити рискове по полицата са няколко: Медицински разходи, извършени в чужбина - Спешна помощ, Амбулаторно лечение, Хоспитализация, Разходи за спешно стоматологично лечение, Разходи за репатриране на застрахования и Разходи за репатриране на тленни останки. Има и още по-икономичен вариант - 80 стотинки на ден, но тогава покритието е едва за 5000 евро. Ето защо повечето разумни туристи предпочитат именно първата схема, посочват застрахователни брокери. Така,

едноседмична почивка в Гърция ще струва

около 6.86 лева на човек, а на четиричленно семейство - под 28 лева. Тънките цени важат за лица на възраст между 6 месеца и 69 години, за останалите има завишение. Според някои компании рисковият профил на клиента е над 65 години, при други пък цените са с малка разлика за всяка навършена година над 65. Споменатата оферта е  на един от големите брокери на пазара. Но предложенията и на другите компании не са чувствително по-различни. Ако се добавят още повече покрития и по-разнообразни медицински услуги, цената за седмица може да стане и 10 лева на човек, което означава пак разход от под 1,50 лева на ден.


Вече няма значение накъде пътува туристът - цените на медицинската полица са едни и същи, независимо дали става въпрос за Унгария, Турция или Испания. Други са тарифите единствено за САЩ и Канада.


Защо е важно да имаме полица в джоба?


Ако се почувствате внезапно зле и се наложи да посетите медицински център, полицата ще покрие цената на прегледа, назначените ви изследвания като рентген или лабораторни проби, дори и илачите, предписани от чуждестранния доктор. Това, разбира се до лимита, за който сте сключили полицата. В случай, че се наложи стационарно лечение, застрахователят чрез своя Асистанс компания организира и съответно заплаща транспортирането до специализирана болница и поема разходите за престой и лечение, включително и лекарствата, изписани от лекуващия лекар. Ето затова е важно да пазите дори и рецептата от лечението, съветват застрахователи. Ако ви заболи внезапно зъб, докато се излежавате на плаж на Бяло море, застрахователят ще покрие разходите при гръцкия зъболекар само ако става въпрос за остър възпалителен процес ​- пулпит, периодонтит, абсцес. Няма начин да си оправите пломбата или да си направите мост и да разчитате на този вид застраховка. Това е правило при медицинските полици - те покриват само внезапни и неочаквани заболявания или злополуки. Т. нар. разкрасителна медицина е изключена категорично като покрит риск.


При този вид полици има нещо много важно - повечето застрахователи имат Асистанс компании в различните държави. Техни представители непременно трябва да


бъдат уведомени, че ви е сполетяла беда.


Според локацията именно те предоставят списък на лекари, болници, поликлиники или дентални клиники, с които имат договор. Липсата на уведомление до 48 часа от събитието може да е основание да се откаже последващо плащане. Внимавайте и за още една подробност - застраховката влиза в действие едва когато напуснете пределите на България. Всичко това е ясно описано в общите условия по медицинската застраховка. Със сигурност ще ви отрежат от плащане, ако злополуката е настъпила след употреба на алкохол или наркотични вещества.

= Има и друг вариант =


Откакто България е член на ЕС, всеки може да си извади безплатна Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/, която важи за територията на общността. Документът дава право на всички българи да ползват медицинските услуги на държавата, в която пребивават, все едно са местни лица. Това означава, че ако медицинската помощ в съответната държава е безплатна, вие също имате право на безплатна помощ при представяне на своята карта . Ако обаче отидете при частен лекар или заведение, няма да можете да използвате вашата европейска здравноосигурителна карта. ЕЗОК покрива само спешна и неотложна помощ, която се простира до отстраняване на непосредствената опасност за живота и здравето на пациента. В повечето случаи след отстраняването на "непосредствената опасност", следват редица процедури или се налага оставането на пациента в болница, докато е в състояние да се върне в страната си. Това са само част от разликите между ЕЗОК и медицинската застраховка. 

Ето и най-важното условие - за да ползвате ЕЗОК, трябва и в родината да сте с непрекъснати здравноосигурителни права. Картата се вади безплатно, но това отнема около 15 календарни дни.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

дедо Стахил

08.07.2019 | 10:35
0 0

Сега ще започнат да ни дерат кожите и със застраховки за здравни услуги! Бандитите в тая държава нямат край!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?