2374
Следвайте ни

В РЗИ изнемогват, бавят с дни обажданията за положителен PCR

viber icon

Колко време е необходимо лабораториите да впишат положителните проби за COVID-19 и да уведомят Регионалната здравна инспекция? Отговора на този въпрос търсят десетки пловдивчани, изпаднали в ситуация да станат „невидими“ за дни.

Ситуацията „положителен съм „де факто“, но не и „де юре“ се оказа често срещано явление в Пловдив.

В редакцията на „Марица“ постъпи сигнал от жител на града, който е с положителен PCR тест, но не е вкаран в системата като такъв. Положителната проба е от четвъртък, а до понеделник на обяд той не бил получил позвъняване от РЗИ и все още официално не е болен. Заради заразяването си той поискал да заяви гласуване в подвижна COVID избирателна кутия, но ударил на камък. От РИК отказват, тъй като пловдивчанинът не се води носител на коронавируса, а за да му пратят урна до вратата, той трябва да докаже с документ, че е заразен и че е под карантина. Той се надява да бъде вкаран в системата възможно най-скоро, иначе няма да може да упражни своя вот. Вероятно в същата ситуация са и много други пловдивчани, изгубени в превода и комуникацията между лабораториите и РЗИ.

„Марица“ потърси коментар от здравната инспекция по казуса. Оттам заявиха, че има ситуации със забавяне от страна на лабораториите. Понякога те вкарват резултатите късно вечерта и така човек излиза като болен на следващия ден. Случва се пък, ако става въпрос за почивните дни, положителен тест в петък да излезе официално в системата в понеделник. 

„Когато едно лице излезе положително и влезе под карантина, независимо дали здравните инспектори са получили резултатите, или не, полицията наблюдава този процес и веднага започва да проверява.  В конкретният случай човекът може да си вземе документ с резултата от лабораторията, откъдето са му казали, че е положителен, и да го представи, където му е изискан, за да може да гласува с подвижна COVID секция", коментираха от здравната инспекция. От РЗИ напомнят, че едва смогват с работата, а хората им са на ръба. В София здравната инспекция дори започна да набира доброволци, които да работят на телефон и да съобщават на столичани за положителни тестове. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров

10.11.2021 | 13:50

Пари няма, действайте!

Отговори
2 2
Батко

Батко

10.11.2021 | 10:15

500 новозаразени - 2-3 мин на човек макс, 5 човека за 5 часа могат да свършат работата .. ако хората си вдигнат телефона. Че по-евтино да се наеме кол център да я върши тая работа.

Отговори
8 5
КУКУ

КУКУ

10.11.2021 | 11:50

Кое те кара да мислиш, че тия 500 ще си дигнат всичките телефона от първия път? Кое? В РЗИ-тата взимат супер мизерни заплати и много малко хора се навиват да я работят тая работа особено сега в периода на епидемия. Тоя стрес ще продължи явно много дълго време. Няма как да е различно при потресаващите за уж цивилизована държава 23% ваксинирани.

Отговори
6 7
Батко

Батко

10.11.2021 | 15:45

И аз това разправям ... АКО си вдигнат телефона.. ;) За останалите констатации е ясно на повечето от нас.

Отговори
1 1
Да,да

Да,да

10.11.2021 | 09:38

Когато някой не иска да работи си търси извинения и оправдания. Свикнали са да седят по цял ден и да се чудят какво да правят , но тази пишман пандемия им развали рахатлъка.

Отговори
11 7
Да изнемогват

Да изнемогват

10.11.2021 | 09:07

тия хрантутници! До 2019 никой не ги ,наше, само правеха рекет на магазинчета и кръчми, сега изнемогвали. Ами махайте се, бе лелки смотани, има младо хора ,а вашите места, които имат енергията да не изнемогват! Ама и вие като будителите-само лигавене, а за истински труд не ставате. Ако не е утрепаната държава да ви разправят каша, на свободния пазар сте наравно с ци.г.аните.

Отговори
12 8
КУКУ

КУКУ

10.11.2021 | 09:23

Държавата ни е утрепана най-вече заради утрепки като теб. За Враца да си чул нещо? Спря ли ваксинацията вече там?

Отговори
6 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?