Следвайте ни

В пулмологията на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ посрещат пациенти с хронични и постковид оплаквания

viber icon

Със затварянето на ковид отделението си МБАЛ „Св. Пантелеймон“ се върна към нормалното функциониране на пулмологията. Приемат се пациенти с хронични проблеми, които имат нужда от лечение в болнична среда.

Болницата, известна като бившата Втора градска, вече е чиста от ковид и е отворена за всички нуждаещи се, като се приемат и засегнатите от постковид усложнения. Това обяви пред екипа ни д-р Константин Сапунджиев, управител на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.   

Многопрофилното вътрешно отделение с пулмологичен сектор, където освен от пулмолог, пациентите се консултират и от специалисти в областта на нефрологията, кардиологията и ендокринологията, вече действа според предназначението си от седмица насам. Това е важна информация особено за хората с хронични проблеми като бронхиална астма или ХОББ, подчертава д-р Атанас Парев, началник на Първо вътрешно отделение. Там се лекуват и пневмонии. Досега болните са се въздържали от посещения в болницата заради страха от вируса, коментира още специалистът.

От пулмологията са на разположение както на старите си пациенти, така и на тези, отключили оплаквания в следствие на ковид. Според д-р Парев последните са над 10% от всички изкарали инфекцията. Пациентите с хронични проблеми, които са преминали през вируса, пък трябва да се консултират, за да се хванат евентуални поражения от ковид върху белия дроб.  

Нужно е хората да разберат за възобновения прием на отделението, тъй като без специализирано внимание нещата се усложняват и се стига до състояния, които са предотвратими в по-ранен стадий, уточнява специалистът.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?