Следвайте ни

В Пловдив заработи първият център за усложнения след COVID-19 ВИДЕО/СНИМКИ

Пациентите ще бъдат преглеждани между 10 и 12 часа в МБАЛ "Св. Мина"

viber icon

В Пловдив заработи първият в страната Център за диагностика и лечение на усложнения след COVID-инфекция. Той се намира в МБАЛ „Св. Мина“, а преминалите заразата ще бъдат преглеждани от  кардиолози, инфекционисти и интернисти. Тук ще се правят напълно безплатно  белодробни, съдови изследвания, както и базови такива - пълна кръвна картина.

Още при отварянето си  на вратата на Центъра се появиха и първите пациенти. 66-годишната Виолета Димитрова от Пловдив изкарала тежък ковид през декември. Тя обясни, че първо я ударило в бъбреците, след което загубила вкус.

"Отпаднах и физически. През януари успях да се възстановя", добави Виолета Димитрова. Не след дълго обаче мъките й продължили - първо почувствала болки в ставите, а по-късно се появили и проблеми със сърцето. Затова и 66-годишната жена решила да дойде да се прегледа. Веднага след нея за консултация се беше наредила и Стефка Янакиева, която прекарала леко заболяването, но все още се задъхва и няма енергия.

Центърът ще работи по график - два часа дневно и напълно безплатно, разясни директорът на болницата проф. Петър Петров. Ако се наложи допълнително лечение, то също ще е безплатно.

Центърът може да се посещава без направление и ще работи изцяло със средства и възможности на болницата и с подкрепата на Дирекция "Здравеопазване“ в пловдивската община.


Обикновено преболедувалите коронавирус имат ритъмни нарушения, отпадналост и безсилие, коментира д-р Цветан Деведжиев, който е началник на пост ковид центъра. По думите му тези нарушения продължават с месеци, затова е необходимо да се проследяват дори и безсимптомните случаи. 

Общинската МБАЛ "Св. Мина“ е напълно готова да посрещне новата вълна. Лечебното заведение ще подготви поетапно до 60 легла - първоначално 30 в Първо вътрешно отделение. В момента в болницата няма настанени пациенти с ковид, но има търсене, обясни проф. Петров.

Решението за поетапно разкриване на ковид отделения в общинските болници е на Областния кризисен щаб. Първи към борбата с коронавируса  ще се включат лечебните заведения, които разполагат с интензивни отделения, а МБАЛ "Св. Мина“ е оставена за по-късен етап.

В четвъртък ще бъдат разкрити първите 28 легла в МБАЛ „Св. Пантелеймон” с 2 интензивни.  Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов припомни, че бившата Първа градска болница вече разполага с нова кислородна инсталация, обслужваща 23 легла – нещо, което липсваше досега. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

18.08.2021 | 01:27

Инициативата е много добра!Има нужда от такива центрове и в другите болници, защото само два часа на ден са недостатъчни!

Отговори
1 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

17.08.2021 | 15:46

Браво за инициативата! На Кмета, д- р Калинов и др. Браво! Похвална е инициативата! И тъкмо навреме! Успех за вкички ни!

Отговори
2 2
4567

4567

17.08.2021 | 14:01

Eй,спрете се!Никога няма да излезем от тази спирала на безумие.

Отговори
3 2
хубаво

хубаво

17.08.2021 | 13:29

Обаче, когато не са читави специалистите, какво да очакваме. Особено началника им.

Отговори
3 2
Ще стане

Ще стане

17.08.2021 | 13:20

Значи и диотите са всички,които тръбят за някакъв план. Колкото до кълненето,оз минаф през ада бе мухльо! Ти си чешеш з адника и пишеш небивалици! Дано те стигне ковид,щото иначе няма да ти се получи трезвото мислене.

Отговори
1 6
Галфон си

Галфон си

17.08.2021 | 12:35

Граматиков, ти пак ли се изказа неподготвен? Следя ти писаниците от година. Явно си оцелял до тук,ама винаги имаш шанс. За теб ще е супер да влезеш да помагаш в ковид отделенията. Даже без маска,щото си безсмъртен. И ако оживееш,пак пиши кое как. Иначе амебо п роста,не се изказвай!

Отговори
5 4
До циркаджията с мозък на маймуна

До циркаджията с мозък на маймуна

17.08.2021 | 12:32

Ти си циркаджия ,з адник такъв! Дано се тръшнеш болен ,за да разбереш за що иде реч. Дано разбереш какво е да не можеш да дишаш ,да нямаш сили дори да говориш. Кой си ти бе малоумнико,да се гавриш с лекари и пациенти? От сърце ти пожелавам на теб и на другите безмозъчни,да стигнете до болница и да погребете близък! И да не забравиш,ако оцелееш пак да пишеш!

Отговори
3 7
Граматиков

Граматиков

17.08.2021 | 12:22

Първите и най-необходими специалисти за усложнените са психиатър и психолог.

Отговори
7 5
Аз съм

Аз съм

17.08.2021 | 13:05

Не е хубави да се кълне нали знаеш, докъде стигнахме ковидидиотите да зашитават нещо което дори го няма, планът е изпълнен, скоро очаквам граждански войни между идиоти и трезвомислещите хора

Отговори
3 4
Лелемале

Лелемале

17.08.2021 | 11:36

Не е истина за тая циркаджийска работа какво ли не няма да отворят търгашите демек пишман лвкарите, но пък за сметка ма това затварят бизнеси от които им идват заплатките

Отговори
8 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?