44
Следвайте ни

В Онкото наели трима адвокати при наличие на щатен юрист

Докато ОбС гласува нов мандат на досегашния управител, одит засече тежки нарушения в КОЦ-Пловдив

viber icon

Управителят на лечебното заведение плащал за шпакловки и ремонти, без в сградите да са влизали майстори. За подвързване и архивиране на папки са платени  1486 лв. на жена по граждански договор.

Строги мерки за контрол са препоръчани на ръководството на КОЦ-Пловдив в предварителния доклад на звено „Вътрешен одит” към Община Пловдив. В него се посочват редица пропуски при сключване на граждански договори, доставка на ДМА и извършване на строително-монтажни дейности.

 Извънплановата проверка е разпоредена от кмета Здравко Димитров на 19 юли  и обхваща  периода от началото на тази година до момента на одита. През това време Онкодиспансерът се  управлява от  временно изпълняващите шефове - доц. д-р Пламен Фотев (до 4 май т.г.) и доц. д-р Тихомир Дерменджиев (от 5 май до сега). Доц. Дерменджиев е  спечелил конкурса като единствен кандидат за шеф на дружеството и е предложен от комисията за гласуване на днешната сесия на Общинския съвет. 

При проверка на гражданските договори е установено, че част от тях  се припокриват с основните трудови правоотношения. В някои договори не  е посочена конкретната дейност, която трябва да  извършва наетият специалист. Прикрити трудови правоотношения са констатирани в договора с инж. Георги Добрев, сключен през ноември миналата година за изработване на техническа документация  за обществени поръчки. За тази дейност му са изплащани по 200 лв. на месец. Не е ясно какви консултации той  е давал по телефона, отбелязва „Вътрешен одит”.

Двама адвокати са наети за допълнителна правна помощ, въпреки че дружеството има юрисконсулт. Популярната юристка Емилия Петрова, която от години обслужва общински и държавни дружества, има 7 договора за правна защита общо за 14 736 лв. Част от тези пари - 6636 лв.,  са платени за изготвяне на документи и процесуално представителство по търговско дело № 79. За дейността на адвокатката не е представен ясен отчет, твърдят одиторите. Доколкото има някакви отчети, от тях не става ясно каква точно защита е извършила юристката, защото някои от тях са идентични, отбелязват одиторите.  

Адвокат Юлиан Ковачев също е нает на 7 декември миналата година  за правни услуги срещу 1500 лв. на месец.  Проектна документация по обществени поръчки е възложена допълнително  на Мария Дишева с договор от 15 март срещу 800 лв. на месец. За обществени поръчки по строителство  помага с консултации  срещу 200 лв. на месец и инж. Митко Узунов.

На Иванка Бойчева пък по граждански  договор са платени еднократно 1486 лв. за подвързване и архивиране на папки. 

Някои строително-монтажни работи  са извършвани с възлагателно писмо без количествено-стойностна сметка. Одиторите посочват, че при  един от ремонтите  е актувано обръщане на врати и прозорци, без да е направено. По същия начин е платено за гипсова шпакловка на стени и тавани в първа база, без да е извършена.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

срамно

срамно

23.11.2021 | 11:27

всички които са на граждански договори в общината под какъвто и да е предлог да се огледат кой на кого какъв е ....всико е като свински черва....после Бойко бил пак всички ами тя и баб знае с моите пари помени да прави.... като ти лапаш както е случая с Емилия Петрова ... това е от години....този келепир...каго ще гласуваш по съвест никого даже и семейството ти ще е на твоя акъл. докато не се почистят общините от този порок Борисов ще е все на този изборен резулат... има и друго нещо нека се огледат всички общински съветници от ГЕРБ и не само които до един участват в разни програми за развитие на селските райони и ще припаднете до един са на черешата.всички са земеделски производители....от години... и там огледайте адвокатити.......и за да им се прокарват политиките нямат "право " т.е. не им позволяват да са в болнични заради кворума...в общината....

Отговори
6 1
Това е.

Това е.

23.11.2021 | 11:24

Срамно !!!

Отговори
6 0
срамно

срамно

23.11.2021 | 11:21

и другото което не е редно разни специалисти от здравната каса освободени поради навършена възраст за пенсия отиват на граждански договори във например втора градска болница или първа градска които се сляха.... ами да вървят в частните болници какво ги подмятат от трудов на граждански договор....

Отговори
10 0
Много има

Много има

23.11.2021 | 11:02

Това са хонорарите по гр. Договори, а от самите общ. поръчки още колко щета има. Нагласени търгове за доставки консумативи, за храна, за охрана, ако се провери както трябва ще излизат шестцифрени суми месечно. Къде отиват ли в партийните касички на местната властна коалиция, всички знаем коя е - кмет, зам кмет по здраве, адвокат му и т. Н.

Отговори
8 0
държава на мафията

държава на мафията

23.11.2021 | 10:12

Така се източват общинските структури! Назначава се партийна калинка, която не знае дори длъжността си, а след това се наемат "приятели" да вършат работата за много пари! Контрол, естествено няма! И корупция няма! ....И правосъдие няма.

Отговори
13 0
доктори

доктори

23.11.2021 | 10:07

Емилия Петрова има ли здравно заведение в града където да не се е впила. Първа градска, Втора градска, Онкото, Районните кметства, Окръжна болница и още и още...

Отговори
12 0
до кога ...

до кога ...

23.11.2021 | 11:17

тя Емилия Петрова милата няма нито едно общинско звено в което да не се е намесила "със своята компетенция"...като .на съпруга на съдия.....Ами тези Божикови ??!?!?! то един професионализъм и там едни големи джобове.... Ами там във втора градска адвоката ВАСИЛЕВ дето шефа му е кум пък кой му е сват не знам...само това ли??? ами онази На Спартак сестричката Гергана Петрова ...абе как се пръкнаха все корифеи наготово....ами онзи от АБВ-то Георги Илчев съпругата му Даниелка за нищо не ставаща и тя се подмята в общината ... по разни проекти...и то от апетитно значение...да имат информация за наши хора и да бутат келепира към тях....толкова е гнусно в тези общини .....толкова е отвратително...

Отговори
16 0
До доктори

До доктори

23.11.2021 | 19:46

Ще си платят сметката! Рано, или късно

Отговори
2 0
Батко

Батко

23.11.2021 | 09:56

Я, прахосничество. Добре че Здравко се е сетил да направи проверка. Ами ако не се беше сетил.

Отговори
5 3
Ха ха

Ха ха

23.11.2021 | 19:49

Здравко, той на психото прави и какво? Нищо

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?