Следвайте ни

В МУ-Пловдив стартира строежът на нов модерен комплекс

viber icon

С официална церемония „първа копка“ днес МУ – Пловдив започна изграждането на нов модерен корпус на ул. "Любен Каравелов" 26. Церемонията откри лично ректора на Медицинския Университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева. До нея застана заместник-кмета по “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов. В събитието се включиха и фирмите, които ще реализират проекта. 

Проф. Мурджева използва случая да благодари на кмета на Пловдив, Здравко Димитров, както и на зам.-кмета г-н Стоянов, за съдействието да се осигури терен за новия комплекс. 

Там ще се помещават катедра „Обществено здраве“, департаментът по чуждоезиково обучение, както и катедра „Образна диагностика“. Освен обучителни дейности в новата сграда ще се развиват и научно-изследователски проекти. 

С пожелание за добър старт проф. Мурджева и управителят на фирмата по изпълнението на проекта, Лина Бибова, счупиха бутилка шампанско в загребващата лопата на багера, който ще започне дейностите по строежа. 

Стартирането на строителството е в изпълнение на Мандатната програма на Ректора проф. Мариана Мурджева „За управление и развитие на МУ-Пловдив (2019-2023г.), раздел „Подобряване на инфраструктурата“. 

Изпълнител на дейностите по обществената поръчка за изграждането на обекта „Административно-учебен комплекс“ е фирма „БИБОВ И КО“ ООД. Проектант на проекта е RT CONSULT, арх. Радко Тодоров. 

Финансирането, което възлиза на около 10 млн. лв. е изцяло със собствени средства на Университета. 

Със своята съвременна визия сградата ще се вписва прекрасно в модерната инфраструктура на Медицинския университет в града. 

Проектът предвижда новата сграда да бъде на 7 етажа, а в нея да се помещават 46 учебни зали, 51 кабинета, както и други помещения. На всеки етаж ще бъде обособен кът за отдих, посочват от Университета. Комплексът ще предложи възможности за работа и обучение на близо 1200 човека. Осигуряването на достъп за хора с увреждания е един от основните приоритети. 

Строителството е планирано да приключи за 730 календарни дни. 

На церемонията „Първа копка“ проф. Мурджева подчерта, че с изграждането на новия учебен комплекс МУ-Пловдив за пореден път доказва ангажираността си в създаване на съвременни академични условия на обучение на своите студенти и преподаватели, както и осигуряването на подкрепа за развитие на техния потенциал. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иванов

Иванов

21.07.2021 | 18:15

Преди месец моя роднина се лекува в кожна клиника!Много стара и неудобна сграда!Аз съм бил в еднокринологията и там е с една обща тоалетна и много хора в една стая! Кога ще се построят удобни за болните сгради?

Отговори
1 0
Пациент

Пациент

20.07.2021 | 13:05

Защо не се мисли и за пациентите!?Нека медиите направят репортажи за условията в които се лекуват болните и с каква техника разполагат отделенията!Стига с тези административни сгради!Да бяхте изнесли учебните корпуси около стоматологията и да построите нови клиники!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?