Следвайте ни

Вкусно и полезно! В ДЯ "100 усмивки" вече готвят на пара

viber icon

Повече белтъчини и по-малко мазнини и въглехидрати ще съдържа храната в детските градини и яслите. Новият рецептурник е препоръчителен и дава възможност на директорите да се съобразят с предписанията кое е здравословно, но и да се съобразят с вкуса на децата.

Нещо ново вкусват напоследък хлапетата от детските градини и ясли в Пловдив. Не е лакомството от поредната реклама по телевизията. А добрият стар пащърнак, който баба е умеела да направи на чудна яхнийка. Рецепти за нея са включени в новия рецептурник за заведенията за най-малките. Братовчедът на моркова, който е храна от древността, добре се вписва в компанията на зелени, свежи и пресни зеленчуци, които се предлагат на децата като основен елемент от здравословното хранене.

А за да е още по-полезно всичко в чинията, новите указания са по възможност да се готви на пара. Така се избягва прекомерната употреба на мазнини.

Наскоро успяхме да се снабдим с посуда за готвене на пара и изпълняваме по този начин голяма част от рецептите, казва директорката на ДЯ „100 усмивки“ в район „Западен“ - Маргарита Иванова. Децата там вече са вкусили и пащърнака.

Детското заведение бе сред тези, които смело включиха в менюто нови храни при последните промени преди няколко години​ - киноа, чия, елда. „Първите опити се превърнаха в постоянна политика и виждаме, че децата могат да бъдат приучени към  култура на здравословно хранене“, казва  директорката. Доволна е, че сред децата, които изпраща в детска градина, все по-рядко има с наднормено тегло. Промените тогава научили директорката и как да излиза сметката, понеже семената не са евтини. За да се разнообрази храненето, не са нужни огромни количества - елдата например се добавя в супата или в салатата, може да е и лека гарнитура.

Новият рецептурник, който постепенно ще влезе в кухните на забавачките, е съобразен с промените в Наредба 6 на МЗ за храненето на децата от 3 до 7 г. Той вече е утвърден, но за градините е само препоръчителен. Директорите имат свободата да се съобразят и с вкусовете на децата, както и плавно да въвеждат нови храни и продукти. Така например трудно следобедните закуски с овесени ядки заместили обичания сладкиш с пудра захар. Когато виждаме, че нещо не се възприема, го предлагаме например като гарнитура на друго, обичано“, издава малките хитринки Маргарита Иванова. И така децата свикват да хапват и него.

Промените  в детското хранене сега най-общо са в три посоки: повече и по-пълноценни белтъчини и ограничаване на мазнините и храни с много добавена захар.

По отношение на мазнините е абсолютно забранено пърженето, но то отдавна не се практикува в кухните на детските заведения. В рецептурника няма и нито една рецепта със свинско, казва Иванова.

За да се ограничи консумацията на храни с много добавена захар, се допуска нейното съдържание да е до 5%. В чая и млякото може да се сложи чаена лъжичка мед.

Забранени са и сладкарски и шоколадови изделия, които не се приготвят в кухнята на детската градина или яслата ​- кроасани, сухи пасти, торти, ​вафли и гофрети. Има обаче рецепти за сладки закуски, които са по-здравословни.

Залагаме на повече фрешове от сезонни плодове, допълва своя опит към задължителните предписания Маргарита Иванова. Децата ги приемат с охота.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?