В Детската хирургия на УМБАЛ „Св. Георги“ залагат на музикотерапия

Таблети ще помагат при възстановяването на най-малките пациенти в интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“.  Идеята е на неговата шефка проф. Пенка Стефанова. Тя е убедена, че иновативният подход ще има изключително добър ефект. Затова, когато от Института по здравни активности и технологии се обръщат към нея по повод на плановете си за дарение на книжки, тя отправя молба за намирането на таблети.

Според проф. Стефанова малчуганите в тежко състояние заслужават доза развлечение под форма, различна от четенето. Тъй като всяко поколение си има своите особености, тя разбира, че обстоятелствата на времето насочват вниманието на малките към цифровите устройства вместо към книжките.  

Проф. Стефанова признава предимството на игрите на въздух, но отчита, че предвид състоянието на пациентите​ ѝ, дигиталните устройства също са много полезни. Употребата им няма да надвишава един астрономически час, за да се гарантират безопасни граници на развлечението.

Специалистът по детска хирургия възнамерява да използва лаптопите за прилагане на музикотерапия. Тя доказано дава резултат при лечението на черепно-мозъчните травми. Въвеждането на класическата музика благоприятства възстановяването на мозъка, тъй като това сочат и данните на нейни колеги в световната медицина, категорична е проф. Стефанова.

Като лекар, който работи с деца всекидневно, тя подчертава тяхната изключителна възприемчивост към всичко от заобикалящата ги действителност и не очаква таблетите да нарушат комуникацията ѝ с малките пациенти. Напротив, проф. Стефанова е убедена, че технологиите идват като страничен детайл, който не трябва да заменя ролята на лекаря или родителя. В крайна сметка, каквито и магии да правим с таблетите и лекарствата, добрите резултати няма как да настъпят без човешка любов и грижа, завършва специалистката. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?