Следвайте ни

Увеличават местата за медицински сестри в университетите

Промените в приема засягат и други специалности

viber icon

С постановление на Министерски съвет местата за медицински сестри в университетите ще бъдат увеличени със 180 повече тази година. Предвид необходимостта от здравни специалисти държавата увеличава местата в регулираните професии от професионалните направления „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“. Бройките в тях ще са с 397 повече.

В страната има сериозен недостиг на здравни специалисти. Проблемът през последните години е, че дори при разширен прием в университетите, местата не се запълват. 

Повече места ще има в общо 23 направления, като се залага и на подготовката на инженери и IT специалисти. Бройките за държавна поръчка се увеличават с 1652 спрямо миналата година. Те са в специалности, за които се очаква или е налице недостиг на подготвени кадри.

На този фон се намаляват местата за поредна година в социалните, правните и стопанските науки. За докторантите бройките са 2266, като 1647 от тях са в редовна и 619 в задочна форма на обучение. За научните организации са предвидени 312 места, от които 180 в Българската академия на науките и 53 в Селскостопанската академия.

Предвидени са 40 места за българи, които живеят в чужбина и 150 – за граждани на Република северна Македония. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?