Следвайте ни

Увеличават цените на клиничните пътеки

viber icon

Предстои да бъде подписан нов анекс към Националния рамков договор, в който да залегнат увеличените цени на клиничните пътеки и амбулаторните процедури. Това стана ясно след среща между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров,  управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Също така ще се водят преговори за отмяна на 24-часовите дежурства на личните лекари. 

В анекса към НРД ще залегне и основният приоритет, според който „парите следват пациента“, като се спазва абсолютното право за избор на лечебно заведение от негова страна. Предвижда се намаляване на диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности, както и увеличаване на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности.

Предстоят преговори между НЗОК и БЛС, в които да се обсъди евентуална промяна в методиката на финансиране на лечебните заведения при неблагоприятни условия. Обект на преговори ще бъде и дигитализацията на здравната система. Ще се обсъжда въвеждането на електронен документ на историята на заболяването, както и ще бъдат дискутирани електронните протоколи за отпускане на лекарства, премахването на хартиената рецептурна книжка и други.

Министерство на здравеопазването се ангажира да извърши необходимите промени в нормативните актове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?