71

Уролог №1 предупреждава: COVID-19 удря младите мъже като заушката

Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват в момента или са преболедували инфекцията, и да доведе до безплодие. За това предупреди пред clinica.bg акад. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ".

Вече има редица публикации в световните научни списания, които предупреждават за този, подценяван досега страничен ефект на ковид. В тестисите се съдържат големи количества ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ), който всъщност вирусът атакува, и на базата на това взаимодействие човек се разболява. В резултат пациентът може да развие възпаление на тестиса, а дори и да не го развие, нарушава се спематогенезата, а по този начин и фертилитетните възможности на един мъж. Нивата на тестостерона намаляват при засягане на ренин-ангиотензи-алдестероновата система, а това води до последваща еректилна дисфункция (импотентност).

„Все още не можем да кажем дали тези изменения са преходни, или могат да останат завинаги, тъй като това са първи публикации за такива случаи. Държа да подчертая, че при ваксинирани пациенти не се наблюдават нарушения в тези функции и няма дефекти в сперматогенезата, което е точно обратното на това, което твърдят лъжливите новини. Чувал съм много млади мъже да казват, че няма да се ваксинират, защото се притесняват за своите репродуктивни функции. Точно обратното е! Ваксината предпазва от това много травмиращо усложнение за всеки мъж", обяснява акад. Славов, който е и един от най-добрите български уролози.

Тепърва предстои да се наблюдава дали тези смущения преминават с времето. Учените правят аналогии с вирусния паротит (т.нар. заушка), която при деца - момчета или момчета в период на съзряване, засяга тестисите и се стига до безплодие. Смята се, че усложненията в мъжката полова система не зависят от това дали пациентът е прекарал леко, или тежко заболяването. „На фона на ковид това означава, че процентът на безплодните мъже очакваме още да се повиши", предупреждава специалистът.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ПАДНА И ПОСЛЕДНАТА АНТИВАКСАРСКА ОПОРА ЗА УМИШЛЕН МОР, ЧРЕЗ ВАКСИНИТЕ

ПАДНА И ПОСЛЕДНАТА АНТИВАКСАРСКА ОПОРА ЗА УМИШЛЕН МОР, ЧРЕЗ ВАКСИНИТЕ

21.01.2022 | 16:14

Група богати технологични гурута, сред които главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин и главният изпълнителен директор на стартъпа Gumroad Сахил Лавиня, предизвикаха шок, като предложиха да се създаде нещо, което беше оприличено на случващото се в "Матрицата". Предприемачите предлагат да се използват "синтетични утроби", които да заместят човешките майки, в опит да се "премахне голямото бреме на бременността", след като милиардерът Илон Мъск изрази опасения за "демографски срив".Основателят на SpaceX и привърженик на идеята за колонизиране на Марс, изригна в серия от туитове във вторник, изразявайки загриженост относно тенденцията за намаляване на раждаемостта, като заяви, че ако на Земята няма достатъчно хора, "то определено няма да има достатъчно за Марс". Милиардерът, основател на криптовалутата Ethereum, Виталик Бутерин, приветства идеята за "синтетични утроби", като сподели графика, изследваща разликата в заплащането между половете. Забележките обаче предизвикаха объркване в мрежата, като мнозина се чудят дали технологичните мозъци не визират отглеждането на деца като в "Матрицата".

Отговори
0 0
Леле, КУКО!

Леле, КУКО!

20.01.2022 | 21:54

Така е, Ковида ме удари, аз съм гей, падам си по надарени черни англичани от колониите!

Отговори
2 1
а ве СЕРГЕЙ - не се оправдавай с КОВИД

а ве СЕРГЕЙ - не се оправдавай с КОВИД

20.01.2022 | 22:15

Ти си прост по рождение

Отговори
1 0
чакай, груповия имунитет по теория на Мангъра не пребориха ли заушката

чакай, груповия имунитет по теория на Мангъра не пребориха ли заушката

20.01.2022 | 21:19

обоснови се

Отговори
1 1
чакай, груповия имунитет по теория на Мангъра не пребориха ли заушката

чакай, груповия имунитет по теория на Мангъра не пребориха ли заушката

20.01.2022 | 21:20

а и нема лошо - така ще се размножават по-малко антиваксарите и чалгарите

Отговори
1 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?