Следвайте ни

Управителят на МБАЛ "Свети Мина" за проф. Чирков: Лишихме се от безценен консултант

viber icon

Сбогом приятелю, хора като теб никога не умират!

Това написа в социалната мрежа управителят на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив проф. д-р Петър Петров по повод кончината на проф. д-р Александър Чирков. Двамата са дългогогодшни приятели. През лятото известният кардиолог подписа договор за консултант в пловдивското здравно заведение. Превръщането на МБАЛ "Свети Мина" в COVID-болница отложи тази инициатива.

Смъртта на проф. д-р Александър Чирков лиши  медиците от ценен консултант, а пациентите - от знаещ много лекар. Не се реализира мечтата му да построи в Пловдив модерен кардиологичен център за обучение на медици на стойност 50 милиона евро.

Иначе големият хирург е свързан свързан с МБАЛ "Свети Мина" от години.

През месец март 2014 г.  проф. д-р  Александър Чирков консултираше  пациенти със сърдечно-съдови заболявания в болницата. Това стан,а когато начело на болницата беше д-р Борис Джурджев. Интересът към прегледите на прочутия  кардиохирург беше голям и хората се записваха предварително. 

След прегледа при проф. Александър Чирков нуждаещите се насочваха  към допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата, а при нужда и за оперативни интервенции. Здравното заведение обаче изпадна в тежка финансова криза, д-р Борис Джерджев напусна, спряха и консултациите на проф. д-р Александър Чирков. Тази година, когато застана начело на болницата, проф. д-р Петър Петров веднага покани големия хирург. 

В интервю за "Марица" на 24 септември големият лекар посъветва колегите си да търсят точната диагноза, а не да бързат със скалпела. Той имаше намерение да изгради в Пловдив модерен кардиологочен център за обучение на медици.

Стойността на проекта бе 50 милиона евро. През 2008 година проф. д-р Александър Чирков и инвеститори проявяваха интерес към недовършената крима на УМБАЛ "Пловдив", но бюрократични пречки попречиха на реализацията на проекта. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?