Следвайте ни

УМБАЛ "Свети Георги" е излекувала най-много пациенти

Средният разход за един болен е най-скъп в столичните „Св. Екатерина“ и Инфекциозна болница

viber icon

Най-много пари за лечение на пациенти харчи най-голямата болница у нас -пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Лечебното заведение е заработило от НЗОК 47 459 623 лева за първите 6 месеца на 2019 г. за отчетени 40 225 лекувани. Още 25 млн. лева е превело здравното ведомство на болницата. Така с приход от 72,213 млн. лева за половин година и разход от 67,122 млн. лева „Св. Георги“ е на печалба от 5 млн. лева. Но има и просрочени дългове за 10,173 млн. лева.

 

С цели 15 млн. лева по-малко приходи болницата на второто място в тази класация е варненската „Св. Марина“, която е заработила от касата и МЗ общо 58,911 млн. лева, а е похарчила 57,060 млн. лева. И за разлика от „Св. Георги“, то „Св. Марина“ няма нито лев просрочия.

 
Болница „Пирогов“ изпревари всички болници в София по приходи от НЗОК и МЗ за първата половина на тази година. Спешният институт е отчел пред касата 20 356 лекувани по клинични пътеки за 6 месеца, за което е получил 30 154 614 лева. Отделно от здравното ведомство на „Пирогов“ са преведени близо 12,3 млн. лева, които са за медицински изделия и преминали спешни пациенти.

Така общо от януари до края на юни институтът е заработил 42, 923 млн. лева, което го прави едноличен лидер в столицата и на трето място в страната. За сравнение това е с 5,7 млн. лева повече от приходите на спешната болница за същия период на миналата година. В същото време разходите за шестмесечието на „Пирогов“ са 42,457 млн. лева, или болницата е на плюс с точно половин милион лева. Но лечебното заведение има просрочени задължения от 12,483 млн. лева към края на юни тази година. Което пък е вторият най-лош показател в цялата страна, след „лидера“ УМБАЛ „Д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора, която има просрочия за над 17 млн. лева. Това показват финансовите отчети на болниците, които здравното министерство качи на сайта си. 

 

Средният разход за един болен се оказва най-скъп в столичните „Св. Екатерина“ и Инфекциозна болница - 4608 лева и 3993 лева. Двойно по-малко за един болен харчат в „Александровска“ - 2076 лева, в „Пирогов“ тази сума е 1506 лева, в „Св. Иван Рилски“ - 2451 лева, в „Св. Анна“ - 1734 лева, в Майчин дом - 1288 лева, а в УСБАЛО - 2646 лева. Във варненската „Св. Марина“ един болен струва 1996 лева на ден, а в плевенската „Д-р Георги Странски“ - 1618 лева. Според данните на МЗ един леглоден в „Пирогов“ е 400 лева, в „Св. Екатерина“ е 1040 лева, в НКБ - 540 лева, в „Св. Иван Рилски“ - 619 лева, в психиатричната „Св. Наум“ - само 137 лева, а в пловдивската „Св. Георги“ - 341 лева.

 


Най-кратък е престоят на хоспитализираните пациенти в столичната болница по ендокринология - едва 3,07 дни и в „Пирогов“ - 3,77 дни. Средно в страната болните лежат по 5 дни, най-много се залежават в Белодробната болница в София - 7,54 дни, и в УСБАЛО - 6,77 дни.

 

 

Рекорден брой лекари и медицински сестри работят в Университетска

 

Университетска болница за активно лечение „Свети Георги“ е на първо място в страната по още един показател. От държавните лечебни заведения в нея работят най-много лекари -  665.

 

След нея се нареждат болниците „Пирогов“ - 560 лекари, в „Александровска“ - 480, в „Георги Странски“ - 387, в „Св. Анна“ - 386 и в „Св. Марина“ на щат са назначени 381 медици. В „Св. Георги“ разполагат и с най-много медицински сестри - 920, като една сестра обслужва средно 8,5 болни. 807 са специалистите по здравни грижи в „Пирогов“, като там на една сестра се падат по 6,34 пациенти, а на един лекар - над 10 пациенти. Доста повече време за своите пациенти имат медиците в „Александровска“, на които средно се падат по шест болни, за толкова се грижи и една сестра.

 

Лекарите в областните болници са по-натоварени, като им се налага да се грижат средно за между 10 и 15 пациенти. По този показател обаче никой не може да се мери със Специализираната болница по рехабилитация, където докторите са едва трима и на всеки от тях се падат по над 108 болни.

 

Според разходите за заплати на персонала и издръжка от големите болници най-добре се представят „Св. Екатерина“ в София, „Св. Марина“ във Варна, „Св. Георги“ в Пловдив, както и „Александровска“ и „Св. Анна“ в София. Те харчат за тези пера около половината от приходите си, което означава, че им остават най-много пари за лечението на болнитe.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?