Следвайте ни

УМБАЛ "Св. Георги" строи нова хеликоптерна площадка СНИМКИ

viber icon

УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив търси финансиране за готов инвестиционен проект за хеликоптерна площадка. Тя ще се намира върху многоетажен паркинг, който ще бъде построен до Спешния портал на болницата. Това съобщиха от здравното заведение по повод на публикации за състоянието и използването на т.нар. „хеликоптерна площадка“ до бул. „Свобода“ и в близост до Хирургическия блок.

Въпросната бетонова площадка, използвана в миналото при необходимост за приземяване на хеликоптери, е разположена в поземлен имот, който от 2013 година не е собственост на УМБАЛ „Свети Георги“, обясняват от болницата.

Площадката е изгубила първоначалното си предназначение в годините 2000-2009 г., като окончателно изчезва от кадастъра и кадастралната карта на 3 юни 2009 г.

През посочения период не са били предприемани действия за възстановяване или узаконяване на площадката, като тогава лечебното заведение е имало дял в собствеността върху имота, в който се е намирала бетоновата площадка.

Новото ръководство на лечебното заведение, което встъпи в длъжност през лятото на 2010 г., предприе действия за възстановяване на функциите на площадката, но през 2013 г. в резултат на градоустройствено планиране и урегулиране, имотът премина изцяло в собственост на държавата.

Местоположението на площадката вече е несъвместимо с предвижданията на общия устройствен план на града, поради жилищното застрояване и новопостроения булевард – продължението на бул. „Свобода“ покрай парк „Отдих и култура“.

Към момента не са ни известни правният статут и собствеността върху имота, заявяват още от УМБАЛ "Св. Георги".  

През 2013 г. ръководството на болницата предприема действия за проектиране и строителство на нова хеликоптерна площадка. Инвестиционният проект е завършен изцяло и към момента УМБАЛ „Свети Георги“ търси финансиране за изпълнението му. Проектът включва изграждане на площадка за приземяване на съвременни хеликоптери на покрива на паркинга, с директен коридор (естакада) и топла връзка към Спешно отделение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?