Следвайте ни

УМБАЛ „Пълмед“ с последно поколение апаратура за оценка на коронарната болест на сърцето

viber icon

Първата по рода си инсталация от най-ново поколение за България на апарат за физиологична оценка на коронарната болест на сърдечно-съдовата система бе осъществена в Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология на университетска болница „Пълмед“.

Посредством новата апаратура, произведена през 2021г., функционираща в лечебното заведение кардиолозите могат да направят директно измерване на налягането в коронарните артерии, т.нар. FFR процедура(fractional flow reserve). „При болни с коронарна болест има наличие на стесняване на съдовете, причинено от атеросклероза. Това стеснение причинява спад на налягането след стеснения участък в дадения съд. FFR се прави със специален катетър по време на коронарография и дава възможност да се прецени обективно тежестта на стесненията и дали е необходимо поставяне на стент. В резултат от приложението на тази методика значително се намалява ненужните процедури на коронарните артерии – стентиране или оперативно лечение“, коментира д-р Руслан Касабов, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пълмед“, гр.Пловдив.

Системата за FFR е от последно поколение на американската компания Acist Medical Systems и позволява на интервенционалните кардиолози бърза и точна физиологична оценка, използвайки безопасен метод с микрокатетърна технология. 
„Новият метод наречен Dpr (не-хиперемичен метод за физиологична оценка) осигурява още един диагностичен показател, гарантиращ правилната стратегия за лечението на всеки пациент“, коментират от фирмата вносител на апаратурата.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?