Следвайте ни

Ултрамодерен уред за бъбречни камъни работи в наша болница

МБАЛ „Хигия“ АД се сдоби с с последно поколение литотриптер - холмиум лазер, предвид тенденциите в световната урология.

„Холмиум лазер се използва изключително успешно при бъбречно-каменната болест, за фрагментиране на конкременти, както ендоскопски, така и чрез литолапаксия“, коментира д-р Георги Пейчинов, началник на Урологично отделение.

На практика това означава, че при тази методика големината и видът на камъка са без значение, както е без значение и самото местоположение на конкремента – пикочен мехур, уретер, бъбрек. Този вид лазер може да бъде използван и за успешно лечение при някои от туморите на пикочо-половата система, кондиломи и тъканна аблация. Лечението с холмиум лазер гарантира висока ефективност, съкратен болничен престой и бързо възстановяване на пациента. Предимството на лазера пред останалите неспециализирани лазери за разбиване на камъни е, че проникването и работата в уретера са много по-прецизни.

Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, тъй като лазерната енергия се подава точно върху камъка, без риск от увреждане на околните тъкани.

„Лечението с холмиум лазер се налага като златен стандарт във всички водещи световни и европейски урологични центрове. Радваме се, че разполагаме с този лазер и се нареждаме до едно от челните места като университетските болници“, коментира още д-р Георги Пейчинов.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?