49

Топлото време забави грипната епидемия, но пик ще има

Засега в Пловдив има само една доказана проба

Топлото време тази година забави пика на остри респираторни заболявания, коментират лекари и епидемиолози. Внушението, че тази година боледуват повече деца, е, че родителите търсят лекарска помощ за тях, а възрастните българи, по традиция, предпочитат самолечението, смятат лекарите. Въпреки че в аптеките има повишаване на търсенето на противовирусни лекарства, все още сме далече от епидемични стойности. Това обаче може много рязко да се промени със застудяването на времето и началото на новата работна и учебна година, когато хората се върнат от почивки в страната и чужбина, прогнозират лекари и фармацевти. Болните около нас обаче са достатъчно много, но повечето от тях не са регистрирани, което пък създава измамно спокойствие. Грипната епидемия обаче няма да ни се размине, категорични са специалистите. 

Няма драстично увеличение на болните от остри респираторни заболявания, коментираха от РЗИ. „В момента дори официалните данни са за доста занижени стойности, но това е заради празниците, когато личните лекари не са работили. Освен това и времето се задържа слънчево и топло. За миналата седмица регистрираните са били 470, за следващата - едва 102, но това не са реални стойности заради почивните дни на общопрактикуващите лекари“, съобщи за „Марица“ д-р Милена Панайотова, директор на  Дирекция „Заразни болести“.

„За грип също е рано да се говори. До момента има само една доказана проба за грип тип А и това е от средата на декември миналата година“, каза още лекарката, но прогнозира, че следващата седмиц​а стойностите на болните ще са повишени.

Водещите експерти засега не са единодушни кога да очакваме пик на грипа у нас. "Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия - H1N1, а сега са поравно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът", прогнозира проф. Ива Христова, шеф на Националния център за заразни и паразитни болести.

Бившият шеф на НЦЗПБ и настоящ здравен консултант към Столична община проф. Тодор Кантарджиев обаче очаква пикът да бъде още през януари. Той даде препоръки и как да различим грипа от другите вирусни инфекции за този сезон. "Грипът има по-кратък инкубационен период, около 24 часа. Друго, което го различава, е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха, непродуктивна кашлица”, разясни Кантарджиев.  

Има опасност COVID-19, грип и респираторен вирус да се съберат в едно, предупреди пък вирусологът проф. Радостина Александрова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?