46

Търсят нов управител на бившия Спортен диспансер

Д-р Влатко Глигоров поема варненска болница

Общинският съвет в Пловдив ще избира нов управител на бившия Спортен диспансер (МЦРСМ), защото досегашният шеф д-р Влатко Глигоров напусна поста. От 1 март той вече е прокурист  на МБАЛ "Св. Анна-Варна“. Рокадата е направена с решение на здравното министерство, а целта е да се стабилизира финансово Окръжната болница край морето. 

"Идването ми в бившия Спортен диспансер беше свързано с решението на ръководството на Община Пловдив, продиктувано от необходимостта за  прилагане на кризисен мениджмънт, и то в един критичен период, който може да се определи като последната дълга и изтощителна фаза на ковид пандемията“, каза д-р Глигоров.

Той добави, че решението е било  подкрепено с обещания за целево финансиране на МЦРСМ с цел цялостна реконструкция и модернизация на остарялата апаратура и амортизираната база. Това обаче реално не се е случило поради политическата турбуленция. 

"Местните политически особености с течение на времето в голяма степен обезсмислиха процеса на реконструкция и модернизация на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина“, смята д-р Глигоров.

Това става особено подчертано след разделянето на комплексния проект между МЦРСМ и олимпийския басейн, довело до нарушаване на тяхната архитектурна свързаност и прекъсване на първоначалната концепция, в която спортно-методическата и възстановително-рехабилитационната дейност се допълват взаимно.

Д-р Глигоров посочи, че независимо от всички трудности, той е доволен от постигнатите резултати. Сред тях той посочва факта, че за първи път от 22 години бившият Спортен диспансер приключва с положителен финансов резултат. Обемът реализирани приходи от НЗОК е увеличен с около 300%, а на платените медицински и на други платени услуги - с около 400%.

В същото време 80% от състава е плавно подмладен, а  заплатите на служителите са увеличени с около 100%. 

По време на управлението на д-р Глигоров е внедрен нов медицински софтуер, също така дейностите са разширени с невролог, ревматолог и диетолог. Със собствени средства е възстановено водолечението в Пловдив след 20-годишно прекъсване.

За първи път е създадена в страната мобилна рехабилитация, която се извършва по домовете на трудноподвижни или самотни възрастни пациенти. Приета е и нова общинска програма за активно спортуващи деца от училищните спортни клубове. 

"Смятам, че направеното дотук е добра основа, за да се преразгледат от Община Пловдив възможностите за целево финансиране на МЦРСМ с цел цялостна реконструкция и модернизация, като значим обект в палитрата общински здравни заведения със специфични функции и от особена значимост за бъдещото развитие на спорта в Пловдив", заяви на прощаване бившият управител. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Виктор

Виктор

15.03.2023 | 07:00

За схемите става, ама немаше пари!!!

Отговори
1 0
Някой

Някой

07.03.2023 | 09:37

Ееее, не си намери мястото. Значи не става. Къде ли не го слагаха, на какво ли не беше началник....

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?