Следвайте ни

Търсим „Спешна помощ“ 41% повече отпреди третата вълна

viber icon

Пловдив прегря до червено в седмичния COVID анализ на Центъра по заразни и паразитни болести. Заболяваемостта е под средното ниво с 346 заболели на 100 000 население, но постоянно нараства. Повечето инфектирани водят и до увеличаване  случаите на позвънявания до Спешна помощ заради COVID-19.

Само за месец броят им е нарасна с 41 на сто и стремително върви към нивата от ноември и декември месец. Тогава позвъняванията бяха над 70 пъти дневно за област Пловдив. Този понеделник например, бяха 54.

Докато от 9 до 16 февруари екипите на Спешна помощ са приели едва 112 обаждания за седмица, свързани с коронавирус, то за същия период на март броят им е скочил на 268. Припомняме, че за целия януари позвъняванията за съмнения за коронавирус бяха 360.  Това означава, че с тези темпове бариерата от пика в края на годината вероятно ще бъде стигната преди изборите.

Обажданията се приемат от екип от 4 медицински сестри и  един завеждащ работната смяна лекар. При съмнения за COVID-19 екипите  потеглят към адреса със специални защитни облекла, които са еднократни и се третират като опасен отпадък. На място те извършват клиничен преглед - мерят кръвното налягане и сатурацията, правят електрокардиограма, проверяват и кръвната захар. Едва тогава се преценява дали пациентът е за хоспитализация.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?