2374

Тъжна вест: Отиде си прочут пловдивски лекар

„С огромна болка бих искал да съобщя, че на 15 март 2023 г. е починал д-р Петко Касабов (роден 1944 г.), бивш началник на Отделението по урология в „УМБАЛ Пловдив“ от 1998 г. до пенсионирането си, заяви сегашният шеф проф. д-р Димитър Шишков. - Това е един от най-изявените български уролози и е сред възстановителите на БЛС у нас, което се случи в Пловдив на 13 януари 1990 г.“

Професионалният път на д-р Касабов преминава през Габрово и Смолян, после практикува в Първа градска болница, сега МБАЛ „Св. Мина“, а след това в Окръжна болница, („УМБАЛ Пловдив“).  

„Той е моят учител в професията, който заедно с моя баща – хирургът д-р Григор Шишков, ме възпитаха на професионална етика и изградиха у мен човечност и отдаденост на пациентите. Безкрайно съм им признателен. Затова истински бях огорчен, че никой не споменава и дума за кончината на един известен лекар от стар пловдивски род, изявен общественик с гражданска позиция. Той е баща на известния племенник на Васил Левски – д-р Божидар Касабов, уролог във Виена“, заяви проф. Шишков. Известният лекап току що се е върнал от чужбина след не много дълго отсъствие и когато разбира, веднага огласява тъжната вест. Според него е възмутително непрекъснато да се говори какво се е случило с фолк дивите и псевдо бизнесмените и да не се споменава нищо за личности като д-р Касабов, спасили живота на хиляди пациенти и оставили трайна следа в обществения живот на страната. 

Освен че участва във възстановяването на БЛС, той е първият председател на организацията в Пловдив, която е основана през 1901 г. и е втората след английската в Европа. Избран е и за зам.-председател на съюза по времето на д-р Димитър Игнатов. 

„Възстановяването й през 90-те години на миналия век става въпреки сериозния отпор на бившите комунистически деятели в България и в Пловдив, които и сега са на водещи позиции в него, заяви проф. Шишков - Тъжно е, че погребението на един ангажиран обществен деец и голям лекар на 18 март 2023 г. не беше уважено от нито един от сегашните национални лидери на БЛС, които вероятно не знаят кой и кога е възстановил организацията, която ръководят.“

Проф. Шишков коментира, че може би българите сме единствените в света, които бързо забравят след смъртта им изявените си личности, чийто живот е пример за поколенията. Трябва да помним хора като д-р Касабов, ако искаме да градим бъдещето, категоричен е известният уролог. 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 16 оценки
3.5/5 от 16 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
лекари запазили достойнство

лекари запазили достойнство

30.03.2023 | 10:04

Шишков, Бог да прости колегата ти, но уроците му по морал и нравственост явно си забравил. Учен като теб да се постави в услуга на посредствената адвокатска на ГЕРБ и Иван Тотев - Емилия Петрова, която уволни с Мамин бременната ти дъщеря от Общината, е падение, уважаеми. Копаеш дъното направо. Разбира се за благодарност, че й стана слуга, тя те омаскари из болницата, като събираше подписка против теб с обяснението, че за нищо не ставаш, камили за директор.

Отговори
10 3
до КОНПИ

до КОНПИ

30.03.2023 | 10:43

През тази минаха всички мръсни сделки през осемгодишното управление на Мамин. А там такива с лопата да ринеш. Естествено прибра една немалка част от кеша за себе си. Ако й се направи една проверка от КПКОНПИ, ще им се изправят косите. Няма да може да докаже само оградата на палата си в Гълъбово.

Отговори
7 3
д-р. Н.Николов.

д-р. Н.Николов.

30.03.2023 | 13:35

Уважаеми проф. д-р. Шишков. Напъло съм съгласен с Вашето мнение и оценка за д-р. Касабов. Лично аз съм Ви безкрайно благодарен, лично Вие ме спасихте през 2019 г. заедно с един от вашите колеги. Тогава аз лежах 30 дни във вашата клиника на УМБАЛ'Пловдив", но никога не съм се афиширал, като ваш колега - лекар. И считам, че така трябва да бъде. Бог да прости д-р. Касабов и мир на душата му.

Отговори
6 1
Навсякъде е така, Докторе!

Навсякъде е така, Докторе!

30.03.2023 | 09:06

„Възстановяването й през 90-те години на миналия век става въпреки сериозния отпор на бившите комунистически деятели в България и в Пловдив, които и сега са на водещи позиции в него, заяви проф. Шишков". Във всяка една област, където и да поразбуташ, начело са комунистическите влъхви и чедата им, вече наметнати с "капиталистически" одежди на мастити "бизнесмени" и олигарси. Затова и не вървят нещата у нас, затова и денонощната, проклета хибридна пропаганда дудне, че ЕС, НАТО, еврото са виновни за всичко у нас...

Отговори
28 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?