Следвайте ни

В детските градини: Кайма може, но смляна на място от месо

viber icon

Промените в новия рецептурник  не допускат вече фабрично приготвената кайма. Ако в менюто има заложено ястие, което изисква да бъде направено с кайма, то месото трябва да се смели на място.

Предвиждат се и два варианта за големина на порциите на основните ястия и супите поради разликата в енергийните потребности на двете възрастови групи в детските градини - на 3​-4 г. и на 5-7 г.

За малките супите и основните ястия остават  съответно 100 и 130 грама, за по-големите се увеличават на 130 и 150 грама. Но в същото време се намалява големината на десерта - порциите стават съответно по 80 и 100 грама.

Според новите изисквания малчуганите трябва да приемат най-малко пет пъти седмично пълнозърнести продукти и поне три вида пресни плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците се дават като добавка към сутрешна или следобедна закуска, като десерт към обедното хранене или като свежа салата. Освен цели или нарязани, допустимо е да са и във вид на смути. За разнообразие са включени нови интересни рецепти със здравословни храни от цял свят, за да може децата да ги обикнат и да станат част от модела им на хранене.

Наред с българската студена супа таратор се предлага испанската доматена -гаспачо.

Присъстват и навлизащите все по-активно в храненето у нас елда, киноа, чия, авокадо, броколи, брюкселско зеле, салата айсберг, манго, фурми и други модерни и полезни храни. Както и сравнително новите зеленчукови и плодови смутита и сурови кремове и сладоледи от плодове.

За приготвянето на закуски или сладкиши готвачите са длъжни да използват мармалад от плодове или конфитюр, но само екстра качество. Ядките и семената трябва да присъстват като компонент към салатите, някои ястия и десерти.

Наредбата ограничава приема на сол, захар, добавени мазнини, като се разрешават зехтин, олио и масло.

Веднъж седмично децата трябва да хапват риба. Сред позволените видове са и някои доста скъпи, като сьомга и тилапия. Забранени са колбасите, с изключение на шунка и филе с ниско съдържание на мазнини. От варивата към боба и лещата се добавя и нахутът, който трябва да се консумира поне един път в седмицата. Рецептите в новия сборник описват различни видове ястия с булгур и елда. В менюто се допускат телешко, свинско и пилешко, но без кожата. Отпадат тестени закуски от бяло брашно ​- мекици, тутманици, бутерки и пирожки.

Изискването е малчуганите в градините да приемат два пъти седмично краве прясно мляко ​- 1.5% масленост, както и краве, козе или смес кисело - 2%. През останалите дни маслеността на млякото може да варира от 3 до 3.6%.  Според изискването сиренето и кашкавалът следва да се озовават на масата на децата само ако са по БДС стандарт. 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?