1939
Следвайте ни

Стартират безплатни прегледи за алопеция ареата в Пловдив

В Кожната клиника на бул. "Васил Априлов"

viber icon

Алопеция ареата е заболяване, засягащо косата и космените фоликули,  характеризиращо се със специфично оплешивяване под формата на кръговидни олисяли полета. Заболяването има хронично рецидивиращ ход, с наличието на ремисии и последващи повторни епизоди. В дългосрочен план обезкосмените полета могат да разширят площта си, да се слеят и по този начин да доведат до пълна загуба на коса.

Заболяването засяга скалпа, понякога лицето (вежди, мигли, брадата при мъжете) и тялото и има хронично-рецидивиращо протичане. В процентно съотношение (и в България, и в света) алопеция ареата е едно от най-честите заболявания, които са свързани с косопад, а именно достига до 25%. Около 1 човек на всеки 1000 страда от алопеция ареата. Данните показват, че около 2% от световното население е засегнато от заболяването. Алопеция ареата може да се появи във всяка възраст, но най-често изявата започва между 16 и 30 години. Въпреки че не е доказано, заболяването се разглежда като автоимунно.

Според доц. Цветана Абаджиева и д-р Лидия Тодорова, които стартират кампания за безплатни прегледи на пациенти със заболяването, съществуват редица провокиращи фактори като стрес, хормони, диета, инфекции и други. Стресът се счита за един от пусковите механизми на болестта, но няма проведени проучвания, които да докажат ролята на психологическата травма.

„В по-голямата част от случаите състоянието е ясно различимо от всички останали видове косопад: пациентите се оплакват (след случайно посещение при фризьора например), че са си открили или са им открили добре ограничени, окръглени полета в скалпа без коса. В повечето случаи липсват субективни оплаквания. Клиничната картина може да бъде представена с едно или няколко алопетични полета, а в по-напредналите случаи тези малки поленца е възможно да се слеят и да оформят по-големи участъци без коса. В редки случаи заболяването прогресира до пълна загуба на космени фоликули по цялото тяло“, посочва д-р Тодорова.

В Клиниката по дерматология и венерология към УМБАЛ "Св. Георги" и МУ - Пловдив стартира провеждането на безплатни прегледи и възможност за безплатно лечение на алопеция ареата. Освен основния дерматологичен преглед, лекарите извършват и изследване с микрокамера.

Прегледите се извършват от д-р Лидия Тодорова под ръководството на доц. Цветана Абаджиева.  Не се изискват направления от личен лекар.

Адресът на Кожната клиника е: бул. „Васил Априлов" 15А, телефон за контакти: 0898570528, от 10-17 часа в дните вторник, сряда и четвъртък. Лекарите планират кампанията да продължи до юни 2022 г.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?