Спортният диспансер предлага рехабилитация по домовете

Мобилна рехабилитация за възрастни и обездвижени пациенти въвeде МЦРСМ-1 Пловдив (бившият Спортен диспансер). Иновативната услуга е част от пакета противоепидемични мерки, които лечебното заведение реализира успешно, заяви управителят д-р Влатко Глигоров.  

Насочена е към обездвижени пациенти - след инсулт, операция на гръбнак или тазобедрена става, но също така и при политравми и дълго обездвижване, включително и след интензивно лечение на COVID-19 инфекция. 

 

Реализацията на услугата стана възможна благодарение на един уникален апарат за мобилна физиотерапия, който извършва магнитотерапия, ултразвукова терапия и електротерапия с 5-6 различни вариации на ток с над 65 програми за всякакъв вид заболявания, каза той. 

Според него рехабилитацията в домашни условия е още един опит за промяна на бизнес концепцията на лечебното заведение, която значително облекчава и близките на болните. Те няма да се налага да ги транспортират до центъра. Мобилен екип с необходимата екипировка ще ги посещава на място.

За да бъдат обслужени в дома си, пациентите или техните близки трябва да се запишат  на телефона на МЦРСМ за мобилна рехабилитация. Определят им се дата и час за преглед от лекар специалист в присъствие на рехабилитатор в центъра или в домашни условия. Физиотерапевтът назначава индивидуална програма, която съдържа необходимите кинезитерапевтични комплекси, дихателни упражнения, физиотерапевтични процедури и др. Предписанието на лекаря се изпълнява от рехабилитатора.

 

За наше съжаление, тази услуга не се покрива от НЗОК и ще бъде плащана от пациентите, съгласно утвърдения ценоразпис на дружеството, отбеляза д-р Глигоров. Затова екипът ще бъде оборудван с мобилен касов апарат и всяка от процедурите ще бъде таксувана на място, съгласно предписания комплекс за деня. При необходимост медиците ще правят и допълнителни услуги по желание на пациента, като масаж или мануални техники, които са препоръчителни при пациенти с много дълъг период на обездвижване и съпътстващите ги допълнителни усложнения от залежаване и носене на лонгети или гипс. 

С мобилната рехабилитация са ангажирани 5-ма млади колеги, които имат желание да работят и да се развиват професионално, убеден съм, че ще допаднат на пациентите, заяви управителят д-р Глигоров.

 

Д-р Влатко Глигоров, управител на МЦРСМ-1 Пловдив:  

Услугите вкъщи ще повишат качеството на живот на болните 

 

 

- Д- р Глигоров, въвеждате мобилна рехабилитация. Как се стигна до тази идея?

- Тази идея е част от промяната в стария начин на работа, който започнахме в Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина (МЦРСМ-1)  чрез внедряване на иновативни подходи в мениджмънта и подготовка на млади кадри, които активно да се включат в процеса на обновяване.

Рехабилитацията в домашни условия е иновативна услуга за Пловдив, от която огромен брой пациенти имат нужда. Тя ще позволи на мобилен екип да посещава пациентите на място, ще подпомага тяхното възстановяване и ще подобрява качеството им на живот. 

За мен и колегите разкриването на мобилната рехабилитация е не само професионално предизвикателство, но и обществено значима и необходима услуга за пловдивчани. 

- Имате ли необходимия капацитет за подобна дейност?

- Да, екипът на центъра е отлично подготвен. С новата услуга се ангажират млади хора, които имат желание да работят и да се развиват като рехабилитатори и кинезитерапевти. Те с удоволствие приеха предизвикателството, защото освен професионални качества и дисциплина, притежават сърце и душа. Смятам, че попаднах на екип, на който мога да гласувам доверие за дистанционна работа. Разбрали сме се в начало мъжката част да поеме на ротативен принцип работата по изпълнение на мобилната рехабилитация в домашни условия. 

- С какво по-точно ще се занимават вашите рехабилитатори и кинезитерапевти в домашни условия?

- След като пациентите бъдат прегледани от специалист в бившия Спортен диспансер и получат назначението си, рехабилитаторите изпълняват предписание на лекаря. Напълно съм уверен, че посещавайки тези болни и в голямата си част възрастни хора, те ще им оказват много повече от медицинска помощ.

Тук е важно да отбележа, че много от тях ще имат нужда от съдействие и на близки и роднини, които трябва да бъдат подготвени и обучени за безопасна работа с пациента, най-вече чрез упражнения за възстановяване на основни двигателни и координационни умения с цел самообслужване на пациента. 

- Д-р Глигоров, какви планове имате за бъдещото развитие на Спортния диспансер?

- Както моите ръководители в Общината знаят, за да бъдем конкурентоспособни на пазара на медицински услуги, базата се нуждае от спешен ремонт, а базисната апаратура - от подмяна. По-важното е, че бизнеспроектът за изграждане на Високотехнологичен център по спортна медицина е подготвен и е депозиран в Общината. 

Подготвихме амбулаторна Пост КОВИД-19 рехабилитационна програма, за която обособихме и ремонтирахме зала за кардио-пулмонална рехабилитация. В скоро време предстои възраждане на водолечението, защото, след като имаме басейн за водна гимнастика и хидромасажна вана с тангентор, остава само да закупим водни колелета и сме готови да стартираме програма за водолечение.

С моя екип сме твърдо решени да продължим напред въпреки пандемията и финансовата криза!

  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?