Спор! Лекуват ли "на око" в МБАЛ „Св. Мина“ болните с COVID-19

Бившата общинска съветничка Пепа Деведжиева:

В МБАЛ „Св. Мина“ лекуват "на око" болните с Ковид-19

 

В  COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура, а лекарите преценяват "на око" резултата от терапията, която прилагат.  Сега разбирам защо медиците от тази болница в началото на епидемията не искаха там да има отделение за лечение на болни с коронавирус.

Те са знаели, че условия няма, и са били прави. Това информира в съобщение до медиите лидерът на КОД - Пловдив Пепа Деведжиевa след настаняването на нейни близки в болницата.

Ето какво сподели тя: "Сблъсках се със ситуацията в болницата, когато преди дни там бяха настанени моите леля и калеко с тази диагноза. Ако пациент постъпи там с ниво на кислорода в кръвта под 90, се оказва, че няма нужната апаратура, за да му се помогне.

Ако се наложи да бъде интубиран, той трябва да бъде транспортиран другаде. Няма дори маски за подаване на кислород, това се прави през едни тръбички, които влизат в носа, няма ехограф, за да се проследи какво се случва с белите дробове.

Попитах един лекар как преценяват какво става с пациентите и как решават колко кислород да подават, а той ми отговори: „На око“.  Няма дори анестезиолог в това отделение.

Не споменавам имената на лекарите, защото те вероятно са истински професионалисти, но нямат необходимата техника. 21-и век е, как е възможно да се лекува по този начин, и то едно опасно и доста непознато за медицината заболяване? Наложи се да преместя моите близки в друга болница и искам да предупредя хората какво ги чака, ако бъдат изпратени в МБАЛ „Св. Мина“.

Болниците са търговски дружества и трябва да реализират печалба, но когато в условия на епидемия срещу това стоят човешки животи, е нехуманно и аморално, твърди Деведжиева.

 

Шефът на болницата проф. Петър Петров:

Пресилено обвинение, отношението ни към пациентите е перфектно

Много пресилено е обвинението към нас. Нашето отделение е за лечение на  леки и средни случаи на заболели от COVID-19. Отговаряме за тях. Не сме претендирали, че можем да лекуваме тежки случаи. Това заяви управителят на МБАЛ "Свети Мина" проф. д-р Петър Петров в отговор на информацията, изпратена до медиите от лидера на КОД - Пловдив Пепа Деведжиевa.

 Проф. д-р Петър Петров добави, че след като роднината на Пепа Деведжиевa е започнал да се усложнява, е бил преместен в частна болница.

"Не можем да осигурим лукс за пациентите на този етап. Знаем много добре, че разполагаме с една тоалетна на етажа, но в момента не можем да променим тази ситуация. Все пак отделението за COVID-19 в нашата болница бе разкрито за 48 часа.

Разполагаме с апаратура, с която да обгрижваме нашите пациенти. Отношението на нашите медици към болните е перфектно. Аз следя всекидневно какво правят нашите лекари и медицински сестри и ако има проблем, веднага се намесвам, за да го решим.

Медиците ни успяват да се справят с тежката ситуация и да излекуват заболелите", заяви още проф. д-р Петър Петров.

В МБАЛ "Свети Мина" в момента на лечение са петима пациенти с коронавирус при капацитет от 30 души.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Търговски дружаства, ама без право да формират печалба

Търговски дружаства, ама без право да формират печалба

13.10.2020 | 08:08

"Националът Кирил Десподов носи тузарски часовник. Цената на сахатника е близо 40 000 лева. Именно с него нападателят позира на снимката, когато подписа договора си с Лудогорец. На дясната му ръка се забелязва да блести Rolex Yacht-Master 40 mm. Цените на световноизвестната швейцарска марка модели варират от 12 до 20 хиляди евро (24 000 до 40 000 лева). Заради големия интерес напоследък обаче някои от тях се продават и по-скъпо. Кирил Десподов си беше облякъл черна риза, за да изпъква още повече луксозното чудо на ръката му. Нападателят ще взима заплата в "Лудогорец" с 10 000 евро по-голяма от тази, която получава в "Каляри". Месечното му възнаграждение в Разград ще е около 50 000 евро, докато в Сардиния то е към 40 хиляди. " ---- Та искам да попитам, докога медиците, лекуващи хората от китайската чума, ще получават възнаграждения от по хиляда и малко отгоре лева? Докога един средноплатен ритнитопковец ще получава месечно възнаграждение повече, отколкото операционна сестра за година?

Отговори
11 1
Батко

Батко

13.10.2020 | 09:34

Ако си чувал репликата "Хляб и зрелища", всичко си идва на мястото. Нормално е да получава толкова, все пак осигурява зрелище на тълпата. След като учените откриха изкуствените торове, само зрелището остана като средство за контрол на тълпите. В случая футболните арени отвличат вниманието от социалните проблеми на тълпата. Инвестицията в модерни гладиатори си струва повече от инвестицията в медицински сестри.

Отговори
4 0
Търговски дружаства, ама без право да формират печалба

Търговски дружаства, ама без право да формират печалба

13.10.2020 | 09:56

Прав сте, но и аз да ви кажа нещо. Някой Божи ден, някой ще им го припомни това ваше твърдение, на Кукловодите на фалшивия ни ПСЕВДОпреход...Бъдете сигурен!

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?