Следвайте ни

Спират плащането на лечение с нови лекарства

viber icon

Бюджетът прокарва забрана НЗОК да плаща нови лекарства. Фармацевтични компании предупреждават, че това ще лиши пациенти от животоспасяваща терапия. Мораториумът е прецедент за България. В бюджета на Касата за догодина са планирани 400 милиона лева повече спрямо сега. Около 1 милиард лева или 1/4 от бюджета ще се похарчи за лекарства.

Въвеждат се обаче няколко забрани. Касата няма да сключва договори с нови болници, няма и да плаща за нови дейности на вече съществуващи. И още – няма да плаща нови терапии за лечение. Това ще засегне пациенти с някои видове левкимия, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза, белодробна фиброза. Новите терапии за тях всъщност са препоръчани за плащане от Касата, а за някои дори са сключени договори за отстъпки от цената. Белодробната фиброза е прогресиращо, необратимо заболяване. Фармацевтичната индустрия е създала терапия, която забавя напредването на болестта и удължава общата преживяемост на пациентите с това заболяване, за което към момента Касата не осигурява лечение.

През 2018 г. се очакваше да осигури, но мораториумът ще спре намеренията. "Аз си мисля, че такъв ход – на принципа няма лекарсво, няма проблем, е изключително грешен", коментира Деян Денев, директор на Асоциацията на иновативните фармацевтични компании. В мотивите към предложението пише, че с мораториума ще се гарантира спазването на заложените средства за лекарства, както и че ще се ограничат рисковете за следващия бюджет. На Съвета за тристранно сътрудничество, на който бюджетът беше обсъден, управителят на Касата отказа да отговаря на медийни въпроси. Догодина Касата планира 160 милиона лева от разходите й да бъдат компенсирани от фирмите чрез отстъпки от цените. Индустрията обаче "дава заден" заради готвения мораториум.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?