Следвайте ни

Спират лекарства за кашлица у нас, заради опасна съставка

viber icon

Изтеглят лекарства за кашлица от българския пазар, заради съдържание на потенциално опасна съставка. Медикаментите, съдържащи фенспирид се спират по препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В момента спрените продукти се предписват и на деца, и на възрастни, предава Bulgaria on Air.
 
Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид, са налични под формата на сироп и таблетки. Те се използват при възрастни и деца над 2 години. Помагат за облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб. 

Под различни търговски наименования тази активна съставка съществува в България, Франция, Португалия.

След проведени неклинични проучвания върху животни е установено, че употребата на фенспирид може да доведе сърдечносъдови проблеми като аритмия. 

В българската аптечна мрежа се предлагат общо два такива продукта. Медикаментите се изтеглят от пазара по препоръка на изпълнителната агенция по лекарствата у нас. 

Лекарствата съдържащи съставката се изписват често от личните лекари у нас. 

Изтеглянето на медикамента няма да доведе до загуби за аптечната мрежа – собствениците в бранша ще бъдат компенсирани. А ако приемате лекарство съдържащо фенспирид – свържете се с вашия лекар. 

Комитетът за оценка на риска към европейската агенция по лекарства ще разгледа всички налични доказателства за употребата на лекарства съдържащи фенспирид.

Едва след това ще бъде решено дали подобни медикаменти ще бъдат върнати в продажба или спрени окончателно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?