Следвайте ни

Онкоболните не бива да прекъсват лечението си в пандемията

Ако се появят симптоми, наподобяващи вирусна инфекция, пациентът незабавно да уведоми личния си лекар

viber icon

Пациентите с онкологични заболявания са специфична група, която обаче по никакъв начин не може да прекъсне своето лечение в положение на пандемия. За тях е малко вероятно да се разболеят от COVID-19, но ако лечението се прекъсне или отложи, вероятността ракът да прогресира е голяма. Това заяви началникът на отделението по Медицинска онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив д-р Румяна Илиева. 

Тя добави, че цялостният подход при лечението на тези пациенти трябва да бъде оптимизиран с цел да се намали рискът от инфекция. Препоръчва се през цялото време на терапия онкоболният да бъде с предпазна маска, да контактува от разстояние с околните, да няма придружители с него, да спазва стриктно лична хигиена, да дезинфекцира облеклото и принадлежностите, с които е бил в болницата, максимално да ограничи контакти с други хора извън лечебното заведение.

Ако се появят симптоми, наподобяващи вирусна инфекция, незабавно да уведоми личния си лекар, а при доказване на заболяване да телефонира в онкологичната болница. Д-р Илиева припомни, че химиотерапията с цитостатици цели да попречи на раковите клетки да се размножават, но тя засяга и здрави тъкани, поради което в много случаи се отразява негативно върху човешкия имунитет. Известно е, че онкоболните, които провеждат химиотерапия, имат в различна степен понижен имунитет. Конвенционалната терапия е водеща причина за имуносупресия. 

Организмът става по-податлив на инфекции, а при възрастни онкоболни, коморбидни /б.а. - с придружаващи заболявания/ и с влошен нутритивен статус, инфекцията с COVID-19 може да протече по-тежко, с усложнения.

„Към момента няма пациенти на „Централ Хоспитал“, прекратили лечението си поради пандемията, увери д-р Илиева. При обявяване на извънредното положение голяма част от тях веднага ни потърсиха за консултация - искаха да знаят какво трябва да е поведението им вкъщи, навън и в болницата. С колегите от екипа дадохме своите препоръки. Преди да започнем лечение, ги консултираме и проверяваме за повишена температура, кашлица, контакт с болни или завърнали се от чужбина. На тяхно разположение сме и независимо какъв въпрос имат, моята молба към тях е да ни търсят и да разговарят с нас. Пожелавам на всички да бъдат здрави и да си останат вкъщи, ако не е наложително пътуване!“.
 
Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?