Следвайте ни

Специалистът: Сега е времето за ваксиниране срещу грип

viber icon

През зимата винаги има увеличение на заболелите от пневмонии. За да се предпазят хората от тях, сега е времето за ваксиниране срещу грип. Това е най-важната мярка за запазването на здравето през този период, твърди доц. д-р Владимир Ходжев, началник на Клиниката по пулмология в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив.

"Имунизирането срещу грип е особено наложително за хората над 65 години, страдащите от сърдечносъдови, онкологични и хронични заболявания. При тях заболяването от пневмония може да се окаже крайно опасно за живота и здравето им", добави още известният специалист. Той каза още, че и по-младите и здрави хора не бива да подценяват грипа. Родителите трябва да бъдат ангажирани със здравето на своите деца и да не се поддават на инсинуациите, че ваксините са опасни за децата им. 

Пневмонията може да се избегне и с добра профилактика, укрепване, закаляване и подобряване на защитните механизми на организма срещу инфекциозни заболявания и простуди, е мнението на специалистите. Добрият хигиенно-диетичен режим, както и редовният спорт и почивка са също важни за предпазване от редица болести, в това число и пневмония. На този етап епидемичната обстановка в Пловдив и областта е спокойна. През първия отчетен период за сезона от 28 октомври до 3 ноември са отчетени 286 случая на остри респиратори заболявания - заболеваемост 82.56%ооо, което е в нормата за този период.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?