Следвайте ни

Сложна операция в пловдивска болница спаси крака на бивш миньор ВИДЕО

viber icon

Спасиха крака на бивш миньор, който е бил диагностициран с рак в областта на коляното. Операцията е сложна и е извършена от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Това е третата такава интервенция, като предизвикателство за екипа е била анестезията, заради напредналата възраст на пациента.

Ахмед е на 82 години и има 39 години стаж в мините. Чувства се добре след операцията и вече се раздвижва с помощта на рехабилитатор. Казва, че първото нещо, което ще направи след като бъде изписан, е да нагледа овошките. Отглежда   ябълки, круши и праскови. 

Поставен му е еластичен чорап с цел механична профилактика на дълбоки венозни тромбози. „Препоръчва се от 3 седмици до месец да ходи с проходилка, за да зараснат вътрешните конци, които в последствие се резорбират“, обясни проф. Владимир Ставрев. И се пошегува, че техният пациент се движи също като премиера в оставка Бойко Борисов, който пусна във Фейсбук как куцука след операцията на дясното му коляно.. 

Преди месец Ахмед потърсил проф. Ставрев, който е републикански консултант за Южна България по ортопедия и травматология. Възрастният човек обяснил, че преди 10 години е имал тумор в задколянната ямка и лекари от болницата в Кърджали са го премахнали. Впоследствие обаче се появил рецидив.

"Имаше два варианта – ампутация на крайника или операция за отстраняване на тумора и заместване на долната част на бедрената кост с индивидуална мегапротеза. Пациентът избра втория, който е съвременното решение“, обясни проф. Ставрев. Протезата е немско производство. Цената й е 20 000 лева, като Националната здравноосигурителна каса поема 2700 лева, останалите се доплащат от пациента.

С поставянето на индивидуалната туморна мегапротеза е подобрено качеството на живота на оперирания и е постигнато доближаване в максимална степен до обичайното му ежедневие, обясниха лекарите.

При операцията е отстранен  тумор с тегло над 1,5 кг от коляното на 82-годишния пациент. Туморът беше плътно прилепнал  за капсулата, затова премахнахме всичко анблок, обясни проф. Ставрев. Той подчерта, че обикновено пациентите избрали ампутация рухват психически след това. 

Понеже туморът притискал магистрални кръвоносни съдове и нерви в задколянната ямка, се наложило в продължилата повече от 3 часа операция да участва и съдовият хирург д-р Евгений Иванов. "Заради достолепната възраст на мъжа анестезията беше предизвикателство, използвахме комбинирана техника от спинална анестезия и седация, като се стремяхме да поддържаме максимално стабилна хемодинамика по време на операцията", обясни анестезиологът д-р Ралица Кондарева.

Операцията е извършена от хирурзите на УМБАЛ "Св. Георги", начело с началника на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?