46
Следвайте ни

След решението на НЗОК: Джипитата искат предоговаряне на заплатите

viber icon

Джипитата не очакват възможността да изписват безплатни медикаменти за ковид болните да влезе в сила от понеделник, както обявиха на брифинг от Надзорния съвет на НЗОК. Скептицизъм по този повод изрази д-р Костадин Сотиров, който представлява Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Той одобрява решението, но според него тепърва предстои подписването на Рамков договор, а след това и на индивидуални договори. Д-р Сотиров обясни, че по принцип предложението трябва да се разгледа от Управителния съвет на Български лекарски съюз, а след това да се проведат преговори с НЗОК. Тази процедура нямало как да бъде прескочена. 

Освен това по негово мнение ще се наложи и уговаряне на заплащането за услугите на джипитата по този повод. В момента те поемали ковид пациентите си без да получават допълнителни средства за това. 

Ако всички условия бъдат спазени, д-р Сотиров не вижда проблем той и колегите му да се включат в изписването на безплатните медикаменти за лечение на инфекцията. Уточнява, че компютърните системи ще допуснат това да се случи, но то няма да е автоматично. Според него ще се наложи и програмистите да се включат, за да позволят опцията. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?