71

След безплатни прегледи в УМБАЛ "Св. Георги": Приеха в болницата четирима с туберкулоза

Д-р Давчев: И в понеделник ще преглеждаме безплатно

С още един ден удължават безплатните прегледи за туберкулоза, посветени на световния ден за борбата с болестта, който е днес-24 март, това съобщи за „Марица“ д-р Веселин Давчев - началник на отделението по туберкулоза към клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“. 

Цяла седмица лекарите от отделението правиха безплатни прегледи и изследвания на пациенти, които искаха да проверят дали не са болни от „жълтата гостенка“. 

„ Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което много лесно се предава, затова всяка година, на три месеца, се стараем да провеждаме по една „седмица на отворените врати“, през която правим такава безплатна кампания. Заради ковид имаше едно прекъсване, но от тази година подновяваме практиката“, каза д-р Давчев. Интересът към свободния достъп е бил голям, тъй като и джипитата са се включили като са  насочвали пациенти с неясни и продължителни признаци или попадат в рискови групи. 

„На ден през кабинета минаваха минимум по 10 човека, дошли специално за кампанията. Четирима от тях веднага са настанени в отделението, след като им беше поставена диагноза активна туберкулоза. Възможно е бройката да се увеличи тъй като се чакат още изследвания“, съобщи д-р Давчев.

Признаците на заболяването са кашлица с храчки, бодежи в гърдите, задух, които продължават няколко седмици. Тогава е задължително да се потърси лекарска помощ, независимо от това дали вече е провеждано лечение за ковид, грип или бронхопневмония.

Рискови на първо място са хората били в пряк контакт с болен, такива, които са прекарали веднъж болестта, пациенти с автоимунни заболявания, СПИН, терапии при онкологични заболявания и всичко друго, което намалява защитните реакции на организма. Към рисковите групи спадат хора от домове за стари хора, затворници, мигранти, бежанци, алкохолици, хора, които ползват наркотици, пушачи, деца под 5 години.

„Съчетанието на признаци и рискови фактори обикновено дават  достатъчно основание  да търсим активна туберкулоза“, посочва д-р Давчев. Той припомня, че носенето на маски, миенето на ръце и ползването на дезинфектанти не се прави само по време на ковид пандемия.

„Хората трябва да са отговорни към близките си околните и когато кашлят да поставят маски“, казва лекарят и допълва, че и в момента можем да видим в магазините, автобусите, кината и офисите много кашлящи хора, които дори не поставят ръка пред устата си. Той предупреждава, че в момента въпреки лекото завишаване на броя на болните, по-опасното е, че те идват в много по-тежко състояние, развиват много по-тежки усложнения и изходът не винаги е благоприятен. Болестта, открита навреме е лечима, въпреки, че самото лечение продължава половин година, казва д-р Давчев.

В момента повече от 30 болни лежат в отделението по туберколоза в Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?