След 2 часа скандал: Дадоха 83 000 лв. на МБАЛ "Св. Мина" за COVID болница

След близо два часа скандал общинските съветници дариха 83 000  лв. от бюджета на Община Пловдив на МБАЛ „Св. Мина”, която от няколко дни работи като COVID болница. Това реши местният парламент с 36 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. Предложението беше внесено в последния момент. Сумата идва от 270 800 лв. от бюджета, които още през април бяха преразпределени за разходи за ограничаване на разпространението на заразата и обезпечаване на противоепидемичните мерки. 

Финансовата помощ беше поискана, за да се използва за предпазни средства, дезинфектнати, консумативи за диагностика и лечение на коронавирус, както и за обособяването на PCR лаборатория в едно от помещенията. Общинските съветници от "Съюз за Пловдив" и "Демократична България" обаче бяха категорични, че болничните легла не могат да лекуват, ако има текучество на кадри. Затова по време на дебата Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" предложи сумата да бъде завишена на 163 000 лв. и с нея да се увеличат възнагражденията на медицинския персонал и да се подпомогне PCR лабораторията.

Оказа се обаче, че общинските съветници не са разбрали, че гласуваните през април над 270 000 лв. вече са изразходвани, а от тях е останала само предложената за дарение сума. Затова предложението беше коригирано преди финалното гласуване и се реши сумата да бъде разпределена от управителя на болницата проф. Петър Петров по негово усмотрение и приоритетно за допълнително стимулиране на персонала.

По време на дебатите директорът на „Св. Мина“ обясни, че от 72 лекари, с които лечебното заведение има сключени договори, 22 души са в рискова възраст, 18 са с ТЕЛК и болнични, 8 работят в помощните звена, без които болницата не може да изпълнява функцията си. Като пример за такова звено даде рентгена. Други 3 се трудят в интензивното отделение, 2 са подали предизвестие за напускане. От 46 медицински сестри 18 пък са в пенсионна възраст. Броят на потенциално работещите в ковид болницата намалява още и заради медици, които работят в кардиологията. Тя по думите на проф. Петров е изключително важна и подпомага работата на лечебното заведение.

Това означава, че към момента разкритите 90 легла за лечение на коронавирус се обслужват от 6 лекари и 10 медицински сестри. За обслужването на разкритите легла обаче са необходими 12 лекари и 24 медицински сестри. Според решението на Областния щаб освен тези 90 легла трябва да бъдат разкрити и още 47 до понеделник. За да са осигурени всички 137 легла,  ще е нужен още медицински персонал – общо 18 лекари и 36 медицински сестри.

Междувременно от Демократична България посочиха, че е редно централната власт да поеме своята отговорност за битката с коронавируса. Затова Пловдив трябва да поиска дарената сума да бъде възстановена от държавата по силата на Закона лечебните заведения. Зам.-кметът Тодор Чонов обясни, че до Министерски съвет вече е изпратен доклад за средствата, необходими за обезпечаване борбата с COVID-19.

По време на дебата Слави Георгиев изрази възмущението си от факта, че месеци след началото на пандемията все още няма направен секторен анализ на лечебните заведения, в който да се посочва на какво ниво се намира общинското здравеопазване. „Наясно ли сме какво е състоянието на Св. Мина и дали са обезпечени Св. Пантелейнон и ДКЦ-та, които също са общински? Общината е принципал на Св.Мина, а в същото време общински съвет се оказва последен във веригата, който трябва да реши какво се случва с болницата“, заяви Георгиев. 


Евелин Парасков веднага го контрира, че никои не пита принципала на частните болници дали искат да разкрият ковид легла. Освен това според националния план ако се стигнели 500 заразени на 100 000 население в областта трябвало да заработи ковид болница. При избора на такова лечебно заведение пък трябвало да се гледа къде има най-ниска заетост.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Калин

Калин

18.11.2020 | 21:08

Демократична България освен да пречат друго не знаят. Фалшива десница, която не заслужава гласове!

Отговори
2 0
Харесва ви да се гушите

Харесва ви да се гушите

18.11.2020 | 16:00

Евелинчо, не разбра ли, че леля ти здравка не разбира, не може да управлява. Пловдив е болен, пандемията върлува, тя трябва да бъде уволнена и лекарите да могат да работят спокойно.

Отговори
3 1
Пловдив

Пловдив

18.11.2020 | 15:55

Пак ще съживяваме мъртвец! Всичката ни работа е такава,за това сме на този хал!

Отговори
7 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?