Следвайте ни

Слави хареса за здравен министър топ вирусоложка от Кеймбридж

viber icon

Световно признат млад вирусолог е номинацията на Слави Трифонов за здравен министър в бъдещия кабинет на "Има такъв народ".

Д-р Велислава Петрова е само на 31 години, но нейно откритие бе включено в топ 100 на научните трудове за 2019 г

Тя е доктор по вирусология  от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г.

Заради експертизата си беше и чест гост в медиите по време на пандемията.

Велислава е била консултант в редица международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН. Тя и водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието ѝ е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии.

Преди няколко месеца Велислава Петрова беше избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в медицината" на световния финал в Южна Африка.

Тя е родена в Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология" в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми.

Петрова продължава докторската си степен в универистета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от института Сангер, най-големия център за геномни изследвания в Европа. Печели и стипендията на ректора за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве.

Присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Заедно изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия, и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г..

Въпреки големите си постижения на международно ниво, д-р Петрова остава не толкова позната в здравните среди в България. Предвид профила й на учен, чиито трудове се фокусират върху справянето с инфекциозни агенти, номинацията й вероятно е свързана с необходимостта от капацитет, който може да предложи стратегия за очакваната нова вълна на коронавируса наесен. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Фармамафията си назначи

Фармамафията си назначи

12.07.2021 | 18:50

Министър. Очаквайте за отказ от ваксинация да останете без работа.

Отговори
5 0
а такааа

а такааа

12.07.2021 | 18:48

Фармамафията си назначи министър на ваксинирането. Честито. Едно говореше чалгаря накрая го сложи на народа не с двеста а с триста.

Отговори
5 0
Браво .Браво

Браво .Браво

12.07.2021 | 18:46

Като ви направят ваксините- отровите задължителни да благодарите на чалгаря.

Отговори
4 0
Георги v.

Георги v.

12.07.2021 | 18:01

Стига сте лъгали. Топ вирусоложка. Да ама не. Всички са велики.

Отговори
5 0
неутрален

неутрален

12.07.2021 | 15:44

ОЛЕЛЕ МАЙЧИЦЕ....... ТАЗИ АКО СТАНЕ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО У НАС,ПРОСТО НЕ ЗНАЕ В КАКВО ЩЕ НАГАЗИ!!! ГОСПОД ДА И БЪДЕ НА ПОМОЩ В ТАЗИ БЕЗДНА И ВЪРТЕЛЕЖКА!!! ПРИ УСЛОВИЕ,ЧЕ Д-Р ПЕТРОВА НЕ Е МНОГО ИЗВЕСТНА В СТРАНАТА НИ И ИДВА ОТ ВЪН ,КАКВА РАБОТА ИМА ТУК КАТО МИНИСТЪР??? ВЪПРЕКИ ПОЗНАНИЯТА И ПОСТИЖЕНИЯТА И В МЕДИЦИНАТА НЯМА САМО ДИАГНОЗА КОВИД 19!!! НА ТРИФОНОВ ДА МУ Е ЯСНО ,ЧЕ МЕДИЦИНА И ШОУ НЕ ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И НЕ Е ВАЖНО КАКВО ЩЕ МУ ИЗМИСЛЯТ "ЗЛОБНИТЕ", А КАКВО ЩЕ КАЖАТ ЛЕКАРИТЕ ,ЧИИТО БРОЙ СЕ ТОПИ ВСЕКИ ДЕН И НАРОДА,КОЙТО АГОНИЗИРА !!! ЩЕ БЪДЕ МНОГО ИНТЕРЕСНО!!! УСПЕХ!!!

Отговори
4 2
Браво Слави!!

Браво Слави!!

12.07.2021 | 14:22

Точно така, млади, учени, интелигентни и необременени от пачки и лесни пари. Да видим сега на това кадърно момиче какво ще му измислят злобните....... Браво!!

Отговори
6 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?