49

Скоростен ръст на болните от COVID-19 в Пловдивско, борят вируса на крак

Ежедневен ръст на заразените с COVID-19. Такава е ситуацията в Пловдив и региона в края на юни. Последните данни сочат, че само в рамките на последната седмица болните са се увеличили с около 40 % . За 7 дни новозаразените са 208, като предходния период са били 125 души.

„Никой не е казал, че коронавирусът си е отишъл. Много е рано да се говори отново за затягане на мерки и подобни неща. Тревожното е, че наиситна всме в летен период, в който хората искат да си почиват, да бъдат в неформална среда, а всъщност се налага да се съобразяват с тази инфекция. Но такива са фактите“, коментира пред „Марица“ шефката на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева. 

Тя посочи, че по данни от лечебната мрежа, много от случаите протичат с оскъдна симптоматика – температура, която трае ден-два, лека хрема и други, които всъщност заблуждават хората, че не става въпрос за COVID-19 и те не ходят на лекар. „Може би именно тези хора разпространяват заболяването. Те не се изследват, защото смятат, че симптомите са твърде леки и не отговарят на коронавирус“, каза Димчева. 

„На нас не ни се иска да се стига до въвеждане на ограничителни мерки, но не зависи само от нас. Това е въздушно-капкова инфекция и всеки един от нас е отговорен с поведнието си и решеният,  които взима, дали ще я има или не“, подчерта шефката на РЗИ в града под тепетата.  


Ваксини има достатъчно и от всеки вид, посочи д-р Димчева. „Има ръст в приложените ваксини, но, за съжаление, доминиращият брой са хора, които идват за бустерна доза, трета или четвърта. Тоест, интересът е от тези, които са убедени от правилността на ваксинирането и в ефективността на ваксините. Много малко са новоимунизираните“, коментира тя. 

Д-р Димчева призова хората към разумност както по отношение на поведението им, като дезинфекция, спазване на дистанция и избягване на ненужни контакти, така и към възножността да се ваксинират. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ХХХХХ

ХХХХХ

02.07.2022 | 18:21

Като се натръшкат болните ще е късно за мерки!!!В много от хранителните магазини няма дезинфектанти и не се използват пластмасови колички, за по лесно почистване, защото сегашните са развъдници на бактерии и микроби!В заведенията за хранене/по-старите/ е много мръсно, а санитарните възли са неподдържани!Има ли изобщо работещи санитарни инспектори???

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?