Следвайте ни

Скандално! Разкарват пациенти с COVID за PCR тестове на хартия

Това се случва въпреки наличието на Национална информационна система

viber icon

Пациенти в Пловдив, заразени с коронавирус, са принудени да сноват между болниците, за да представят на хартия резултата си от положителния PCR тест, ако той е правен на друго място. Подобни проблеми имат и болни от други градове, ако не им е направен тест в болницата, където се лекуват. Тогава се налага те сами да осигурят на физически носител резултата си. Причината за тези неразбории е, че в противен случай здравното заведение, което ги лекува, няма да получи парите си от Здравната каса по клиничната пътека за COVID-19. 

В Пловдив вече има няколко такива неприятни случая, а потърпевшите пациенти твърдят, че това са абсурдни изисквания на Касата, при положение, че резултатите от изследванията им би трябвало да фигурират в Националната информационна система, отчитаща заразените в страната.

Един от засегнатите от недомислиците в системата е бившият директор на КОЦ Пловдив - онкологът д-р Парашкев Цветков. В момента той е настанен за лечение във Военна болница под тепетата след усложнение на COVID-19.

"Разболях се преди две седмици от коронавирус. През последните дни състоянието ми се влоши и минах на кислород и антибиотик. Съпругата ми също е заразена. В това положение с нея сме принудени да се борим с тези административни неуредици, създадени от Здравната каса в Пловдив. За да платят на Военна болница лечението ми по клинична пътека, от РЗОК Пловдив изискват от мен на хартия оригиналния ми РСR тест, който си направих в болница "Каспела".

Това, ако не е парадокс, какво е?

Занимаваме се с този проблем в периода, когато сме болни. Нека от пловдивската здравна каса да не твърдят, че не искат документа на хартия. Напротив, искат го", категоричен бе д-р Парашкев Цветков. Според медика в подобна ситуация бил поставен заразен пациент от Благоевград, както и още няколко болни от други населени места.

Неговата съпруга д-р Надежда Цветкова, която също е с коронавирус, потвърди информацията пред репортер на "Марица". Тя е началник медицински дейности в пловдивската Военна болница и е наясно с проблема „отвътре“.

"След като от Здравната каса ни поискаха PCR теста на хартия, се допитахме до ВМА в София и военните болници във Варна, Сливен и Плевен. Те ни отговориха, че от тях Касата не иска PCR тестове на физически носител. Говорихме с ръководството на НЗОК в София и от там заявиха, че всяка Регионална здравноосигурителна каса има право да въвежда свои изисквания.

Явно от ​Пловдив идват проблемите ни.

Въпреки, че ние, като болница, сме в Националната информационна система и чрез нея получаваме и средствата за медиците на първа линия", коментира д-р Надежда Цветкова.

От Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив обаче категорично отрекоха тези твърдения. „РЗОК никога не е изисквала от болниците да й предоставят резултатите от PCR тестовете на пациенти. Такова нещо не сме правили и не смятаме да го извършваме. Има и разпореждане от Министерството на здравеопазването. Ако някоя болница прави това, то извършва нарушения", заявиха пред "Марица" от пресцентъра на ведомството. От РЗОК твърдят още, че повечето от болниците в Пловдив, независимо от тяхната собственост - държавна, общинска или частна, сами извършат тестове за коронавирус на своите пациенти при нужда и са категорични, че нямат информация болниците да са принуждавали никого да носи резултати от PCR тестовете си на хартия“.

„Марица“ обаче разполага с документ, 

че пловдивската РЗОК все пак изисква тези документи от здравните заведения, за да им изплати парите по пътеките за лечение на болни от COVID-19. С официално писмо до шефа на Военна болница под тепетата д-р Ангел Гозманов от 4 декември 2020 г. от РЗОК официално го уведомяват, че за да осребрят лечението на пациенти по клинични пътеки с номера 39 и 104 в здравното заведение, то трябва да представи „заверени копия на титулната страница, бланките с резултата от проведени PCR тестове и издадената болнична епикриза.

В писмото се казва още, че в случай, че съответните документи не бъдат предоставени в срок, ще бъде приложена нормата на чл. 365 от Националния рамков договор, според която директорът на съответното РЗОК има право да откаже плащане по цитираните клинични пътеки.

Сега остава компетентните власти да разрешат проблема и да установят дали абсурдното изискване е въведено от здравните чиновници на местна почва в Пловдив, или болниците не изпълняват точно изискванията на Касата.

И в двата случая обаче е ясно едно - от тези документни неразбории страдат най-вече пациентите, засегнати тежко от коварния коронавирус.

 

Съвет: Болните да си носят изследването при постъпване в болница

Пациенти, направили си PCR тест в една болница, а са приети на лечение в друга, както и такива, които са се изследвали в самостоятелни лаборатории, е добре да представят на лист резултатите от него в здравното заведение, където са настанени. Това посъветваха от няколко други пловдивски болници, които са имали проблеми със Здравната каса за документацията. Причината за това била, че от РЗОК отказват да заплатят пътеката за лечение на коронавирус с мотива, че след като няма положителен PCR тест, болният може да е бил само с пневмония. Такива случаи е имало в няколко здравни заведения. Освен това при проверки хората на Здравната каса питали веднага къде са документите от РCR теста и налагали санкции, ако ги няма. Проблеми нямат тези пациенти, които са приети в болница със симптоми на COVID-19 и там на място им е направен необходимият тест.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Дядо

Дядо

24.12.2020 | 21:54

Българската простотия , това е бюрокрацията у нас която цари навсякъде. Ето примера и д-р Паришев не може да се справи с нея ,какво остава за обикновенния човек.

Отговори
1 0
Търтей ненужни

Търтей ненужни

23.12.2020 | 21:38

Тази касичка изяжда поне 30 40 процента от здравноосигурителните вноски на българина и един път е абсолютно паразитна структура само смучеща пари от здраните ни застраховки и втори път убежище на некадърници с политически назначения Една от структурите от който управляващите на изборите получават твърд електорален глас Та нали ако се смени политическя вот хрантутниците от РЗИ могат да си отидат заедно с политическата власт Ей така се печелят избори в българия

Отговори
7 1
Валерия

Валерия

23.12.2020 | 17:35

Наистина искат теста на хартиен носител!Казвам го от първо лице!Изгониха сина ми отвън на студа,защото бил заразен,а нямал хортиен носител да докаже,че има Ковид,въпреки,че го имаше на e-mail си и имаше снимка на белите дробове,на които стоеше диагнозата.Наложи се да стои там от 16 до 18 часа вечерта,докато ние търчахме из града да му донесем хартиения носител!

Отговори
3 0
РЗОК Пловдив са на топло

РЗОК Пловдив са на топло

23.12.2020 | 17:50

Пациентите се разкарват и стоят в студа, лекарите в ковид отделенията се къпят в пот в скафандрите, но затова пък тези от здравната каса са на топло и се чудят каква глупост да измислят, че да усложнят живота и на лекари и на пациенти.

Отговори
9 0
КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

23.12.2020 | 14:40

"След 5 дни в кома издъхна синът на д-р Зорка Тодорова от Бобов дол. 42-годишният Ясен Илиев беше настанен в болница с тежка мозъчна травма, след като около 20 часа на 14 декември беше блъснат от микробус на бензиностанция край Бобов дол, пише struma.bg. Лекарите от частната болница в Дупница направиха всичко възможно да го спасят, но в събота сутринта той издъхнал. „Отиде си момчето ми. В петък ходих в полицията в Бобов дол да попитам кой е шофьорът, блъснал сина ми, но ми казаха да си ходя и не ми дадоха никаква информация. Моля, ако някой е станал свидетел на ПТП-то, да ми се обади. Искам да разбера какви са били последните минути на сина ми. От полицията мълчат. Вече нямам доверие на никого в този живот. Как ще живея сега”, заяви пред изданието майката на Ясен д-р Зорка Тодорова. Пътният инцидент се случи на 14 декември, докато д-р Тодорова е на работа в спешния кабинет на общинската болница в Дупница. В деня, в който синът й почина, лекарката пак е била на работа в кабинета. Д-р Зорка Тодорова е майка на 4 деца. Преди много години загубила един от синовете си, сега и втори. Преди няколко месеца почина и съпругът й." КОЯ МУТРА УБИ СИНА НА Д-Р ТОДОРОВА?

Отговори
7 0
Моля редакцията

Моля редакцията

23.12.2020 | 13:25

Моля редакцията ясно да покаже имената на подписалите писмото .

Отговори
6 3
Пореден абсурд

Пореден абсурд

23.12.2020 | 13:24

Във време, в което персонала в ковид отделенията се пържат в собствен сос в скафандрите, някоя злобна мишка от пловдивската каса се чуди как да се заяжда.

Отговори
13 0
до кога

до кога

23.12.2020 | 10:27

Мафия! Превърнаха лечението в бизнес, а болниците в най-печелившите предприятия в страната! Затова сме на първо място по смъртност в света! Дори сраните, в които от години се воюва са с по-ниска смъртност!

Отговори
11 2
Не се чудете

Не се чудете

23.12.2020 | 09:36

Здравна каса е е поредната бюрократична структура никому ненужна. От самото и създаване хаос на макс в здравеопазването. Иначе офиси ,служители ,коли и т.н. и въобще хрантутници.

Отговори
19 0
Пловдив

Пловдив

23.12.2020 | 09:31

Навсякъде,където и да пипнеш само о.лигофрения! Това важи най-вече за всички държавни ведомства като се започне от кметства и се свърши с рзок.

Отговори
20 0
Батко

Батко

23.12.2020 | 08:54

Закривайте ги тия държавни структури. На никого не помагат, само пречат. Цигани да сложите да работят там ще се оправят по-добре!

Отговори
20 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?