Следвайте ни

Скандал с разплащанията за ваксини в Пловдив, джипитата настръхнаха срещу Здравната каса

РЗОК: Отчетените ваксинации са разплатени

viber icon

Скандал се заформи в Пловдив между семейните лекари и РЗОК. Причината – неизплатени средства за поставени ваксини на здравно неосигурени пациенти и на такива, които не са част от пациентските им листи. За проблема алармира пред „Марица“ д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивско. 

Той посочи, че има заповед на здравния министър от 23 декември миналата година, която гласи, че за да се подпомогне процеса по ваксинация в страната джипитата могат да имунизират и пациенти, които нямат здравни осигуровки или пък не са част от пациентската листа на конкретния лекар, поставящ ваксината. Така за всяко боцкане лекарят трябва да получи 10 лв. 

Сотиров поясни, че ваксинациите на такива хора се въвеждат директно в регистъра за поставени ваксини, но не се отчитат в софтуера на конкретния лекар. Така от Здравната каса в Пловдив били заплатили само въведените в лекарската програма поставени ваксини, но не и тези в националния регистър, направени от тях, както според Сотиров трябва да се процедира. 

„Проблем нямаше през февруари и март. Тогава някои лекари казаха, че има проблем. Но през април стана масово и такива ваксинации не са заплатени, въпреки че според заповедта на министъра това трябва да се случи. От Здравната каса в Пловдив отказаха да заплатят осъществените имунизации на пациенти, които не са в нашите листи и които не са здравноосигурени“, каза председателят на джипитата. Сотиров допълни, че за проблема са уведомени здравното министерство, ръководството на Българския лекарски съюз и на НЗОК. 

„Директорът на НЗОК изпрати писма до регионалните поделения. Въпреки това в Пловдив отказват да разплатят тези направени имунизации, независимо от заповедта на министъра и на прекия им началник. Винаги някоя институция отказва да свърши нещо и създава пречки“, коментира Сотиров. 

Той посочи, че през май тези ваксини на здравно неосигурени и на пациенти извън листите на джипитата са били разплатени, но с еквилибристика. Наложило се неосигурените да се маркират като осигурени, а пациентите са пишат като такива на ваксиниращия лекар, за да може ваксините да влязат в отчета и джипитата да получат по 10 лв. „Това се наложи, защото бяха категорични, че не само за април, а че въобще оттук нататък няма да плащат точно тези поставени ваксини. А те са много“, категоричен е д-р Сотиров. 

Той подчерта, че подобна нелоялна практика ще демотивира лекарите. „Сега искат да се ваксинира населението на Столипиново. Ами там са само здравно неосигурени. Как ще се заплати ваксинацията тогава? Кой ще иска да я направи?“ , запита председателят на джипитата в Пловдивско. 

„Когато цялото общество се обедини около идеята, че трябва да се ваксинирт повече хора, всички трябва да улесняват този процес. А се получава точно обратното – от говоренето за лергични реакции от ваксините, през спирането на „АстраЗенека“, до недостатъчното ваксини за лекарите. А сега пък има ваксини, а РЗОК отказва да плаща направени имунизации, което е абсурдно“, заяви още д-р Сотиров. 


„Марица“ се свърза с РЗОК в Пловдив. Тяхното становище е, че към момента всички ваксини са заплатени на семейните лекари и няма подаден нито един подаден сигнал за проблем.

„Заплащането се прави по определена методика и правила, които са качени на сайта на НЗОК. Ако конкретен семеен лекар не е получил пари за поставена ваксина, най-вероятно е свързано с проблем в неговата програма. А РЗОК не носи отговорност за това“, коментираха от Здравната каса в града под тепетата.      

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Тряскане му е майката

Тряскане му е майката

23.06.2021 | 23:32

Оня с Джипа им го натряска на Джипитата Сега остава а те имат възможност да му го натряскат те на изборите Тряскайте бе Сега ви се е паднало И на Ре Зе Ко Ко ще им го натряскате

Отговори
4 0
Назначи си  една медецинска сестра  !

Назначи си една медецинска сестра !

23.06.2021 | 17:11

А сега пък има ваксини, а РЗОК отказва да плаща направени имунизации, което е абсурдно“, заяви още д-р Сотиров..... Я кажи Ти докторе селски колко пъти издаде касов бон за преглед от както си в с. Белащица!? Я кажи как за рецепта да напишеш без преглед вземаш такса!? А за освободените от такса с ТЕЛК решение как си ги таксуваш ей така за здраве! Вземи обясни на нам простосмъртните как си ни пишеш лекарства надвишаващи месечната ни пенсия!?

Отговори
5 2
Много лаком

Много лаком

23.06.2021 | 15:13

Дайте и насам ГМО стъклени и, аз съм личен лекар, много личен ходя и по домовете да боцкам, с кожената спринцовка.

Отговори
4 6
лакомия

лакомия

23.06.2021 | 14:45

И аз искам 10 лв. за едното боцкане! Някои лекари дори едно памуче със спирт на слагат....

Отговори
7 4
Предложение

Предложение

23.06.2021 | 18:21

Учи 20 години и ти ще взимаш бе!

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?